JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ufrivillig deltid skal bort

Regjeringen vil gjøre slutt på useriøsiteten i arbeidslivet. Allerede før jul sender den ut på høring to nye tiltak for å bedre vilkårene for deltidsansatte.

vegard.velle@fagforbundet.no

– Vi ønsker et krafttak mot ufrivillig deltid. Andelen som jobber ufrivillig deltid går nedover, men vi er langt fra fornøyd. I arbeidslivsmeldinga, som nå er til behandling i Stortinget, varsler vi derfor enda flere tiltak, sier Anette Trettebergstuen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Arbeidslivstiltakene ble trukket fram i en lanseringsdebatt, arrangert av Manifest analyse, for den nye pamfletten Forsvar arbeidsmiljøloven. Forfatter er Ingrid Wergeland.

Vil utvide deltidsstillinger

Tiltakene det er snakk om, er for det første en såkalt fortrinnsrett. I dette ligger at deltidsansatte har rett til utvidet stilling hos sin arbeidsgiver framfor at arbeidsgiveren ansetter nye personer i virksomheten, vel og merke der dette ikke er til vesentlig ulempe for arbeidsgiveren. Hva begrepet ”vesentlig ulempe” betyr, vil regjeringen nå se nærmere på.

Den relle arbeidstida teller

For det andre er det snakk om en såkalt mertidsparagraf. Denne innebærer at dersom du jobber deltid, men fyller opp arbeidstida di med ekstravakter, skal du ha krav på å få den reelle tida du jobber omgjort til fast stillingsbrøk. Så hvis du står i en 30 prosent stilling, men reelt jobber 80 prosent i minst 15 måneder, har du krav på en 80 prosent stilling. Denne ordningen blir allerede praktisert i Trondheim kommune.

Fagforeningen kan saksøke arbeidsgiveren

Forbedringene blir sannsynligvis vedtatt på Stortinget i forbindelse med en ny arbeidslivsmelding, Felles ansvar for eit godt og anstendig arbeidsliv, som kommer til våren. Også andre ordninger vil trolig bli vedtatt i samme melding.

Viktigst er en kollektiv søksmålsrett, som fagbevegelsen håper kan være med å demme opp mot ulovlig innleie av vikarer og midlertidig ansatte. Denne ordningen innebærer at en fagforening kan reise søksmål mot en arbeidsgiver. I dag er det bare enkeltpersoner som har denne retten, noe som fungerer begrensende, siden mange arbeidstakere er redd for å reise en sak på egen hånd. De er rett og slett redd for å miste jobben.

Vil ta verstingene

– Vi vil bekjempe useriøsitet i arbeidslivet. For å beholde et anstendig arbeidsliv, må vi ta verstingene, mener Trettebergstuen.

Et annet tiltak for å høyne kunnskapen om arbeidsmiljøloven, er å innføre opplæring om loven i skolen.

– Vi bør heve kunnskapen om arbeidsmiljøloven. Den er gull verdt for norske arbeidstakere. Arbeidsmiljøloven kom ikke av seg selv og er stadig under press, sier Trettebergstuen.

Annonse

Flere saker

Annonse