JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbrytelse og straff

Palestinerne har begått den forbrytelsen at de har greid å samle seg om noe. Nå diskuterer Israel straffen.

Palestina ble for en uke siden stemt inn i FN som observatørstat. Eller forresten, stat? Palestinerne har ingen som helst kontroll over landområdene som skulle bli staten Palestina.

Det straffer seg likevel å forsøke uavhengighet. Ifølge avisen Haaretz kan et av straffetiltakene bli å begrense bevegelsesfriheten til også den palestinske presidenten Mahmoud Abbas når han har tenkt seg fra en palestinsk by til den neste. Dermed kan han få oppleve litt av hverdagen til sitt folk på den okkuperte Vestbredden.

Verre enn at en maktesløs «president» ikke får dra dit han vil, er det at Israel nå vil sette ut i livet planen om storstilt utbygging av «E1» - et langstrakt, karrig fjellområde mellom Øst-Jerusalem og den israelske gigantbosettingen Maale Adumim (35 000 bosettere) på Vestbredden. Bosetting? Frankrikes utenriksminister kaller kort og godt E1 en ny «koloni» som skal hete Mevasseret Adumim. Med den vil de israelske koloniene dekke hele området fra Maale Adumim, fra Jordan-dalen til Jerusalem, dele Vestbredden på tvers og omringe Øst-Jerusalem fra alle himmelretninger. Det betyr et endelig farvel til den palestinske hovedstaden Øst-Jerusalem, og farvel til staten Palestina.

For å sikre koalisjonsregjeringen i 2009, lovet statsminister Benjamin Netanyahu å iverksette E1-planen. Byggingen var da allerede godt i gang. Det israelske politiets hovedkvarter i Judea og Samaria i 2007. En motorvei er bygd fra Maale Adumim - den svinger seg opp til politistasjonen på toppen av fjellet. Langs veien er det for flere år siden blitt planert for boliger, strømmaster er satt opp, vann og kloakk er på plass.

Straffen fra Israel mot de ulydige palestinerne blir møtt av en god slump diplomatisk vrede. Våre naboland Sverige og Danmark, og Storbritannia og Frankrike innkalte de israelske ambassadørene på teppet.

– Vi vil sammen med andre EU-land diskutere ytterligere skritt som kan bli aktuelle, sa den svenske utenriksministeren Carl Bildt. – Vi har sagt til Israels regjering at om den gjennomfører dette, blir det en sterk reaksjon, sa en talsmann for britisk UD. Europeiske diplomater sier til avisen Haaretz at både Frankrike og Storbritannia vurderer å hjemkalle sine ambassadører fra Israel. Sky News rapporterte at britiske myndigheter vurderer også midlertidig å oppheve handelsavtaler med Israel, mens Angela Merkel etter planen skal spise middag med Benjamin Netanyahu i Berlin i kveld.

Og Norge? – Vi har ikke innkalt ambassadøren, men vi har veldig tett kontakt med ham og med myndighetene i Tel Aviv, så de blir nå godt kjent med vårt syn, forsikrer utenriksminister Espen Barth Eide. – Vi har valgt ikke å hjemkalle vår ambassadør og den type ting.

Det sier utenriksministeren. Men hva vil Norge gjøre når palestinske arbeidere på oppdrag for israelske entreprenører en dag legger grunnsteinene for nye boligblokker for israelere i åssidene i kolonien Mevasseret Adumim?

Annonse

Flere saker

Annonse