JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot grunnlovsforslag

Egypt fagbevegelse kan komme under like streng kontroll av myndighetene som under Mubaraks diktatur, advarer Den internasjonale Faglige Samorganisasjonen.

Forslaget til ny egyptisk grunnlov, som det skal stemmes over neste lørdag, har allerede utløst voldsomme protest i Egypt. Nå melder og den globale fagbevegelsen seg på i protestkoret. I et brev til president Mohamed Morsi lister generalsekretær Sharan Burrow opp en rekke innvendinger mot grunnlovsforslaget:

Det vil sementere en midlertidig lov som sier at det bare er tillatt med ett fagforbund per bransje.

Grunnlovsforslaget vil også gi myndighetene vide muligheter til å kontrollere fagforeningenes virksomhet og til å kreve at fagforeninger oppløses.

Det vil bli forbudt for folk over 60 år å sitte i styrene for fagforbund, og Arbeidsdepartementet vil få fullmakt til å utpeke erstattere for folk som fjernes etter denne lovbestemmelsen.

IFS peker også på at ingen av 234 paragrafene i grunnlovsforslaget gir noen klar beskyttelse av kvinners rettigheter. Videre at bestemmelsene om barnearbeid er så vage at de nærmest er meningsløse og at det blir overlatt til parlamentet å definere hva som skal rammes av forbudet mot tvangsarbeid.

- Når vi ser på president Morsis meritter når det gjelder arbeidstakerrettigheter, toner bildet av et Mubarak II-presidentskap fram, sier Sharan Burrow.

Hun minner om at Egypts arbeidere sto i fremste rekke under revolusjonen i landet og advarer president Morsi om at Egypt ikke kan regne med å bli betraktet som et fullverdig medlem av det internasjonale samfunnet så lenge landet ikke etterlever sine internasjonale forpliktelser blant annet når det gjelder organisasjonsfrihet.

Les hele IFS brev til Egypts president (engelsk tekst)

Annonse
Annonse