JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fjerne tariffestet støtte

Fremskrittspartiet mener fagforeningene i staten selv skal bekoste kompetanseutvikling og opplæring av tillitsvalgte.

Da budsjettinnstillingen fra kommunal- og forvaltningskomiteen ble behandlet i Stortinget tirsdag, foreslo Fremskrittspartiet å kutte til sammen 83 millioner kroner på poster som vedrører opplæring og skolering av tillitsvalgte innenfor statlig sektor. Forslaget begrunnes med et ønske om en mer effektiv drift av offentlig sektor, og at partiet vil se på størrelsen av de ulike postene med tanke på en mer effektiv drift.

Bakholdsangrep

Nestleder i LO, Tor Arne Solbakken mener forslaget er tegn på fullstendig useriøsitet. Han har aldri før hørt at det er foreslått kutt av en tariffavtale som Stortinget selv har vedtatt.

– Det vitner om stor useriøsitet og lite innsikt i hvordan mekanismene i arbeidslivet fungerer, mener Solbakken.

Unio-leder Anders Folkestad mener forslaget vil virke fullstendig mot sin hensikt.

– Dette er et bakholdsangrep basert på dårlig kunnskap og innsikt om tillitsvalgtes rolle, sier Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Denne opplæringen er blant annet en del av trepartsamarbeidet og bidrar nettopp til en mer effektiv drift. Jeg synes dette er et veldig dårlig forslag, sier Folkestad.

LO Stat og Unio er de to største arbeidstakerorganisasjonene innenfor statlig sektor. Også YS Stat og Akademikerne er en del av den samme tariffavtalen, som sikrer de fagorganiserte økonomisk støtte over statsbudsjettet til kompetanseheving og opplæring.

Effektiv drift

Komiteens flertall, bestående av regjeringspartiene samt Høyre og Kristelig Folkeparti, har ingen merknader til budsjettpostene som sørger for at det bevilges 15,5 millioner kroner i tilskudd til kompetanseutvikling for tillitsvalgte innenfor statlig sektor. Fremskrittspartiet vil redusere denne posten med 7,7 millioner kroner.

Det samme flertallet sørger for at det blir bevilget 150 millioner kroner til opplæring og utvikling av tillitsvalgte. Fremskrittspartiet vil fjerne halve beløpet.

– Dette er snakk om midler som er tariffestet gjennom sentrale forhandlinger. Det kan ikke fjernes før det er nye forhandlinger. Derfor vil beløpene få en halvårsvirkning og da vil hele potten forsvinne hvis Frp får gjennomslag, sier fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud til Avisenes Nyhetsbyrå.

– For det første er en fjerning av disse midlene brudd på tariffavtalen. Et annet poeng er at det vil føre til en fullstendig rasering av arbeidet med opplæring og utvikling av tillitsvalgte innenfor statlig sektor som omfatter 150.000 ansatte i det statlige tariffområdet, sier statsråden til ANB.

Større del

Gjermund Hagesæter, Åge Starheim og Morten Ørsal Johansen, som representerer partiet i kommunal- og forvaltningskomiteen, mener at fagforeningene selv bør dekke en større del av disse kostnadene. Ifølge Unio-leder Anders Folkestad er organisasjonene allerede i dag med på å finansiere dette arbeidet.

– En rasering av støtten til dette arbeidet vil gjøre omstillingsarbeid mer tungrodd og rokke ved det fundamentale i forhold til trepartsamarbeidet, mener Anders Folkestad.

– Dessuten kan ikke forhandlinger om tariffavtaler føres gjennom statsbudsjettet, legger han til. (ANB).

Annonse

Flere saker

Annonse