JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik ga resultater

Serbiske telemontører som jobber i Norge hadde ikke fått lønn siden september. Etter at de streiket tirsdag, kom lønna.

stig.christensen@lomedia.no

Det måtte press til for noe så elementært som å få utbetalt lønn for jobben. Frifagbevegelse.no skrev om saken tirsdag og i går. Kort fortalt kom 18 serbiske telemontører hit for å oppgradere Netcoms mobilnett. Bemanningsfirmaet Go Europe Go hentet dem til Norge. Deres oppdragsgiver Resource Telecom skal ha bidratt til å løse floken. Resource Telecom har igjen oppdrag for det kinesiske selskapet Huawei.

Sånn er det globale arbeidslivet blitt, komplisert, med mange selskaper inne i bildet og uklare ansvarsforhold. Denne gangen skar arbeidstakerne igjennom, godt hjulpet av ledelsen i EL & IT Forbundet, Oslo/Akershus, som forhandlet for dem, etter at serberne hadde lagt press på Go Europe Go gjennom streik.

Her er vi ved kjernen i arbeidslivet generelt. Når den i utgangspunktet sterkeste parten nekter arbeidstakerne elementære rettigheter, må fagbevegelsen svare med relevante maktmidler. Streik står sentralt i dette bildet, men dette kampmidlet er ikke akseptert en gang for alle. Det må hele tiden holdes varmt og brukes med kløkt.

Godt organiserte arbeidstakere med avtaleverket i orden er det beste vern mot lønnsdumping, enten lønna uteblir helt eller at arbeidstakerne ikke får sin rettmessige del av kaka. Tirsdag meldte LO-kontoret i Brussel at de ansattes andel av verdiskapningen blir mindre og mindre for hvert år. Nå er den nede i 58 prosent i motsetning til 75 prosent på 70-tallet før oljekrisen satt inn. Produktiviteten i arbeidslivet fortsetter å øke, men lønningene følger ikke etter.

Dette handler om makt. Arbeidsgiverne internasjonalt er på offensiven. De benytter også krisen til å advare mot lønnsøkning. Tvert imot krever de kutt i lønninger og offentlige ytelser. Det skjer en voldsom omfordeling, der eiernes andel vokser kraftig. Et ledd i denne offensiven er å demontere de kollektive tariffavtalene.

Det er ingen rimelighet i dette. I sin spalte i Dagens Næringsliv 1. desember, berørte økonomen Kalle Moene denne problemstillingen. Han snakker om arbeidsgivernes makt. «Når fagforeningene begrenser denne makten, går lønn, sysselsetting og produksjon opp – sammen med effektiviteten». Moene viser til en bok av markedsøkonomen James Medoff, «What do unions do?», der det går fram at kollektive forhandlinger ikke kan fungere uten retten til å streike, og uten at fagforeningene iblant benytter seg av denne retten. Just that!

Annonse

Flere saker

Annonse