JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rett til en hel jobb

SV vil lovfeste retten til heltid. Derfor jobber vi for nye tiltak for å sørge for at flere får hele stillinger, skriver Karin Andersen i dette innlegget.

Tusenvis, særlig kvinner, får bare deltidsjobb selv om de ønsker å jobbe mer. I arbeidsmiljøloven finnes rettigheter til deltid, men ikke til heltid. For SV er dette et spørsmål om likestilling, økonomisk selvstendighet og om å styrke arbeidstakernes rett til trygghet og forutsigbarhet.

SV vil lovfeste retten til heltid. Derfor jobber vi for nye tiltak for å sørge for at flere får hele stillinger. Vi vil ha rett til utvidet stillingsprosent for ansatte som jobber mer enn kontrakten tilsier. Som eksempel kan nevnes hvis en sykepleier som er ansatt i 32 prosent stilling, men som hele tiden jobber 80 prosent. Da må en få rett til en kontrakt på 80 prosent stilling.

SV mener det også er nødvendig å gi tillitsvalgte rett til å drøfte bruken av deltidsansatte med arbeidsgiver.

Allerede i dag er det sånn at deltidsansatte har fortrinnsrett til å få hel stilling om arbeidsgiver har ledig arbeid. Denne fungerer ikke alltid godt nok. Reglene sier at utvidelse av stilling ikke skal innebære vesentlig ulempe for arbeidsgiver. Denne bestemmelsen gir for stor mulighet for arbeidsgiver til å hindre at flere deltidsansatte som vil ha større stilling kan få det.

I vår varslet regjeringen at tiden var kommet for å se nærmere på problemet med at mange ikke får så store stillinger som de ønsker, nå er tiden kommet for å levere. SV forventer at regjeringen legger frem flere nye tiltak for heltid så snart som mulig.

Karin Andersen, stortingsrepresentant for SV

Annonse
Annonse