JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rotfestet ukultur

Kraften i det norske samfunnet er at alle bidrar, sa statsministeren i nyttårstalen. Ikke alle i restaurantbransjen har tatt det inn over seg.

stig.christensen@lomedia.no

Jens Stoltenberg var i nyttårstalen inne på den norske modellen, der alle skal bidra. Han la vekt på at vi er en nasjon med høy tillit til hverandre. Statsministeren advarte mot at noen skal slippe unna, for eksempel ved å snyte på skatten, da det vil ødelegge limet i samfunnet og svekke tilliten til fellesskapet.

Men i deler av restaurantbransjen er ikke slike ord mye verdt. Der har det tvert imot gått sport i å lure unna mest mulig fra fellesskapets kasse. Skatt øst kontrollerte for et drøyt år siden 250 spisesteder og over halvparten, 135, ble tatt for regnskapsjuks. Skattekontrollørene kom tilbake i høst og sjekket 28 av de som året før hadde lurt unna kontant betaling fra gjestene. Det viste seg at halvparten fortsatte på samme måte, ifølge Aftenposten i dag.

Det er ikke bare Oslo som er problemet. I andre deler av landet kan problemene være vel så store. Ved kontroller i Østfold og Akershus ble det påvist feil hos 80 prosent av spisestedene. De avslørte spisestedene har blitt avkrevd skriftlig erklæring på at «hvite rutiner» var innført. Det kom, men var i mange tilfeller ikke verdt papiret de var skrevet på. «De har regelrett bløffet oss», sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt øst til Aftenposten.

Etter en reportasjetur til Kristiansund sitter vi med et klart inntrykk av at heller ikke denne byen er noe unntak. Vi ble servert eksempler på at kontant betaling ikke blir registrert noe sted og dermed unndras fra beskatning. Og den ene ulovligheten følges gjerne opp av andre. Fagforeningene i byen kan fortelle om omfattende sosial dumping, ikke minst i restaurantbransjen. Ansatte får betalt for færre timer enn de jobber, overtidsarbeid passerer uten tillegg i lønna, og skatt unndras fordi deler av lønna utbetales svart.

Når store deler av omsetningen unndras beskatning svekker det tilliten til hele systemet. Det er lett å tenke at når andre gjøre det, kan vi også gjøre det. Det er de seriøse, som har alle papirer i orden, som taper, da de useriøse skaffer seg en konkurransefordel på ulovlig vis.

Det har vist seg at problemene med skatteunndragelser er store i kriseutsatte land som Hellas, noe som har bidratt til den elendigheten landet nå befinner seg i. Når man i Norge har synliggjort en svært så rotfestet ukultur i betydelige deler av serveringsbransjen, er det intet mindre enn skremmende.

Det er vel og bra at de alvorlige tilfellene politianmeldes, og at grove tilfeller fører til tap av alkoholbevillingen. Men med det omfanget den svarte omsetningen har, er ikke dette nok. Selv om ulike etater og tilsyn samarbeider om kontroller, varierer dette sterkt fra sted til sted, og det er liten tvil om at forbedringspotensialet er stort. Aktuelle etater her er politi, skatt, mat- og arbeidstilsyn. Og kanskje bør mulighetene for et slagkraftig felles tilsyn utredes, der kreftene slås sammen, og jakten på de kriminelle på den måten kan gjøres mer effektiv.

Annonse
Annonse