JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Unio vil øke skattene

Løftet om å fryse skattetrykket på 2004-nivå bør avvikles for å sikre finansiering av velferdstjenestene, mener Unio-leder Anders Folkestad.

– Vi hører det fra våre medlemmer at de gjør det beste de kan, men at ressursene ikke strekker til i forhold til oppgaver og forventninger. Jeg synes de rødgrønne partiene bør kvitte seg med den tvangstrøya skatteløftet er, sier Folkestad til NRK.

Folkestad presiserer at han ikke ber om «rabiate skatteøkninger», men påpeker at en moderat økning på 0,5 prosent vil gi 5 milliarder mer i statskassa.

Liten støtte

Utspillet får imidlertid liten støtte.

– Jeg mener vi har et fornuftig skattenivå i dag, og et godt og rettferdig skattesystem som gjør at alle bidrar, sier Arbeiderpartiets nestleder, Helga Pedersen.

Heller ikke LO-leder Roar Flåthen vil gå inn for å øke skattetrykket.

Høyres Jan Tore Sanner karakteriserer Unio-lederens utspill som «lettvint» og vil heller gjøre det mer lønnsomt for folk å arbeide gjennom det han kaller «moderate skatteletter»

Gammelt løfte

Det var i valgkampen i 2005 at de rødgrønne partiene lovte at det samlede skattetrykket ikke skulle økes ut over 2004-nivå hvis de vant valget. Det samme løftet ble gjentatt i 2009-valgkampen, og Helga Pedersen sier hun mener løftet bør fornyes også i neste års valgkamp.

Allerede i 2008 tok Fagforbundets leder. Jan Davidsen, til orde for å avvikle skatteløftet.

– Jeg kan forstå at folk er skeptiske gå til valg på å øke skattene, men det kan ikke være slik at man bare går til valg på godbitene. Da blir det slik at man lover det ene og andre, og så har man ikke penger til det. Man bør være ærlig og si fra om hva man ønsker og gjennomføre, og hva det vil koste, sa Davidsen til nyhetsbyrået ANB i januar 2008.

– Behovene i offentlig sektor vil kreve mer penger framover. Se bare på kritikken av skolen og de løftene som nå gis, la Davidsen til.

Men helelr ikke Davidsen fikk noe bred støtte for sitt utspill. Forbundslederne i Transportarbeiderforbundet og i HK erklærte sin støtte. Det samme gjorde et flertall av Arbeiderpartiets fylkesledere. Men da det stundet til valgkamp året etter, ble skatteløftet fornyet.

Annonse

Flere saker

Annonse