JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hushjelp halshogd

Tross internasjonale protester ble en sri lankisk hushjelp halshogd i Saudi Arabia onsdag.

einar.fjellvik@lomedia.no

- Dette viser hvor fullstendig på villspor Saudi Arabia er i forhold til landets internasjonale forpliktelser når det gjelder bruk av dødsstraff, sier Phillip Luther, direktør for Amnesty Internasjonal i Midtøsten og Nord-Afrika.

Rizana Nafeek kom til Saudi Arabia i 2007 for å arbeide som hushjelp. Hun ble dømt til døden samme år etter å ha blitt beskyldt for å ha forårsaket at et barn hun hadde omsorg for døde. Hun tilsto først drapet, men trakk senere tilståelsen og hevdet hun var blitt truet til å tilstå. Hun fikk ikke tilgang til advokat under rettsprosessen.

Forgjeves appeller

Både Amnesty International og regjeringen i Sri Lanka har appellert til den saudiarabiske kongen om ikke å sanksjonere dødsdommen. Begge har vært kritiske til rettssikkerheten i prosessen mot Rizana. De pekte også på at jenta var bare 17 år, og dermed mindreårig, da den påståtte forbrytelsen ble begått. Etter saudiarabisk lov skulle hun derfor vært dømt etter en egen lov om ungdomsforbrytere.

Ingen av delene gjorde noe inntrykk. Kongen sanksjonerte dødsdommen, og onsdag ble den fullbyrdet.

50 - 100 millioner hushjelper

Samme dag publiserte Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) sin første rapport om forholdene for hushjelper. ILO anslår at mellom 50 og 100 millioner mennesker arbeider som hushjelper. De har noen av verdens dårligst betalte jobber. Millioner av dem er ekskludert fra arbeidslivslovene i landene de arbeider i. De blir ofte nektet å fagorganisere seg og mange utsettes for vold og overgrep, Hushjelper som bor hos arbeidsgiveren må også svært ofte finne seg i at en stor del av lønna trekkes som betaling for kost og losji.

– Last ned: ILO-rapporten om hushjelper (engelsk tekst)

Den internasjonale faglige samorganisasjonen (IFS) har også rettet økende oppmerksomhet mot utnyttingen av hushjelper de siste årene. Blant annet driver IFS en kampanje for å få flere land til ratifisere ILO-konvensjon nr 189 om arbeid i hjemmet. Konvensjonen ble vedtatt i 2011, men er å langt bare ratifisert av sju land; Uruguay, Filippinene, Mauritius, Nicaragua, Bolivia, Paraguay og Italia.

Annonse
Annonse