JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ber om nye forhandlinger

LO ber om nye forhandlinger om pensjon for offentlig ansatte. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) avventer et felles utspill fra fagbevegelsen, men sier han er åpen for nye samtaler.

Til NRK sier leder Tone Rønoldtangen i LO Stat at ordningen som ble framforhandlet med staten i 2009, er dårligere for arbeidstakere som nå er under 55 år, enn den regjeringen foreslo i forhandlingene.

– Den bruttoløsningen som var bra for de eldre kullene, er ikke bra for de yngre. Vi ønsker å sette oss ned sammen med regjeringen og finne en god løsning for de født i 1959 eller senere, sier Rønoldtangen.

Garantipensjonen på66 prosent av lønna for offentlig ansatte kan ifølge NRKs beregninger i praksis utgjøre i overkant av50 prosent. Ifølge kanalen vil ingen som er født etter 1958 være sikret 66 prosent gjennom bruttoordningen.

– Les også: Nei til omkamp om pensjon

Også YS og Akademikerne mener bruttogarantien er dårlig for mange, mens synet mangler tilslutning fra Unio.

Statsministeren minner om at ingen av organisasjonene var villige til å gå inn på den modellen som regjeringen tilbød i 2009 og står fast på at dette var en bedre løsning både for de ansatte og for samfunnet.

– Men hvis det nå er vilje til å drøfte det vi tilbød den gangen, er vi selvsagt åpne for å gjøre det, sier statsministeren til NRK.

– Les også: LO mot LO om pensjon

– Organisasjonene har jo selv vært opptatt av å opptre samlet. Derfor skal vi nå avvente hva de sier og se hva de kommer fram til i fellesskap, fortsetter han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse