JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mot trangere tider

I motsetning til resten av Europa er Norge inne i en høykonjunktur, men nå ser DNB-økonomene mørke skyer i horisonten.

Flere arbeidsløse, mer moderate lønnsoppgjør, fallende boligpriser og fortsatt lav rente. Det er noen av spådommene til DNB Market, som i dag var førstemann ut med oppdaterte prognoser for den økonomiske utviklingen.

DNB-økonomene begrunner de forholdsvis dårlige framtidsutsiktene med to forhold:

– Veksten i oljeinvesteringene, som var rekordhøy i fjor (17 %), vil bli nesten halvert allerede i år, og vil falle videre mot null i de kommende årene. Økonomene begrunner dette med at oljeinvesteringene nå er så store at det grenser for hvor mye de kan fortsette å bokse. Dessuten tror de lavere oljepris også vil dempe investeringslysten.

– Boligprisene vil fortsatt øke mye i år (7,5 %), men så gr det mot en utflating og kanskje et lite prisfall i 2015 og 2016. Forklaringen er at i perioden 2007-2011 økte antall husholdninger med 34.000 i året, mens boligbyggingen lå på 22.000 nye bolig årlig. Nå har boligbyggingen tatt seg opp og dette forholdet er i ferd med å endre seg.

Går det som DNB-økonomene venter på disse områdene, vil to av de sterkeste drivkreftene bak de siste årenes økonomiske opptur miste sin betydning – og det vil gjenspeile seg i resten av økonomien.

– Last ned: DNB Markets økonomiske utsikter

Tøffere arbeidsmarked

I fjor ble det. Ifølge DNB Market, skapt 50.000 nye jobber her i landet, og antall sysselsatte økte med 2,1 %. I år venter økonomene at veksten avtar til 1,4 %, før den faller videre ned mot en halv prosent i 2016.

Arbeidsløsheten må vi derimot være forberedt på at vil øke med omkring ett prosentpoeng og komme opp i 4,3 % (AKU-ledighet) i 2016.

Fortsatt reallønnsvekst

Lønnsveksten i fjor anslår DNB til 4,3 %. Det er atskillig høyere enn tidligere anslag. Norsk Industri anslo i november at lønnsveksten i industrien ville havne på under 4 %, og i revidert nasjonalbudsjett i fjor vår anslo regjeringen en samlet lønnsvekst på 3,75 %.

Med en anslått prisvekst i fjor på 0,8 % ligger det uansett an til en solid reallønnsvekst for gjennomsnittsnordmannen. Og det tror DNB-økonomene vil fortsette, selv om lønnsveksten vil avta noe og prisstigningen vil tilta noe de kommende årene. Både i 2015 og 2016 anslår DNB at lønningene vil øke med 3,5 % og prisene stige med 2,2 %.

Lav rente

Selv om en gradvis renteøkning har vært varslet gang på gang det siste året, tror DNB-økonomene nå at en svakere økonomisk utvikling vil få Norges Bank til å vente helt til høsten 2014 før banken begynner å heve styringsrenta.

Annonse
Annonse