JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

80 kroner timen – 43,30 tjent

Estiske ansatte i utleiefirmaet Unic Management som får 80 kroner timen for å rydde og vaske norske hotellrom, trekkes for reise, kost og losji av denne summen. 43,30 kroner timen står igjen.

– Hvordan kan dere kalle 80 kroner timen for bruttolønn når dere trekker for reise, kost og losji?

– Det er jo bruttolønn, sier en av eierne av Unic Management, Terje Andersen, til Magasinet for fagorganiserte.

– Du og jeg betaler også bolig og mat av bruttolønna. Den eneste forskjellen er at Unic Management hjelper våre ansatte med disse tingene i stedet for at de selv må bestille og betale flybilletter og ordne med bolig fra Estland.

Tilbud på arbeidskraft

Unic Management er et norskregistrert utenlandsk foretak med sete i Tallinn. I sommer tilbød selskapet estisk arbeidskraft, for det meste ufaglærte kvinnelige renholdere, til 99 kroner timen.

Mellom 50 og 100 hotellarbeidere har vært leid ut til norske hoteller i år – alle som sesongarbeidere. Unic Management ønsker ikke å oppgi navn på de ca. 20 hotellene som er kunder.

Servicepakke

Lønna til de estiske ansatte er mellom 80 og 128 kroner timen. De fleste får 80 kroner brutto den første tida, mens de prøves ut, deretter ligger de fleste på 90 kroner, opplyste Terje Andersen til magasinett.org i juli.

Nå har Magasinet fått se en arbeidskontrakt der lønna er 80 kroner timen. Kontrakten viser at skatt og utgifter til kost, losji og reise er samlet i en post som heter ”Servicepakke”. De ansatte skriver under på at de vil benytte seg av denne pakken. I følge kontrakten, som er skrevet på estisk og engelsk, er timelønna som blir igjen etter trekket, kr. 43,30.

Helt lovlig

– Det er ikke noe ulovlig ved dette. Vi er en seriøs bedrift. Våre estiske ansatte betaler sin skatt i Norge, som er på ca. 20 prosent. Skattekortene får vi rett fra Sentralskattekontoret for utenlandssaker. Vi betaler full arbeidsgiveravgift på 14,5 prosent og sykepenger etter norske regler, og de får overtidsbetalt og feriepenger, sier Terje Andersen til Magasinet for fagorganiserte.

I følge arbeidskontrakten er de estiske renholderne garantert 162 timers arbeid i måneden – etter arbeidsmiljølovens 40 timers uke. De får overtidsbetalt for timer som går over dette antallet timer, og 100 prosent på røde dager.

Unic Management står også på Arbeidstilsynets liste over godkjente bemanningsselskaper.

Fritt lønnsnivå?

Terje Andersen mener de estiske arbeiderne er fornøyd med lønna i Norge.

– Det er høy arbeidsløshet i Estland. De merker krisen mye hardere enn oss. Jeg har nettopp sjekket hva store norske hoteller i Tallinn betaler sine renholdere. De får 21-22 norske kroner timen, mot 80 – 128 kroner i Unic. Så de er svært glade for muligheten for å jobbe i Norge på vår lønn.

Andersen har rett i at det i dag er lovlig å betale under 50 kroner timen i Norge – hvis ikke tarifflønn er allmenngjort eller en minstelønn er lovfestet.

Sosial dumping

Per Skau, rådgiver i Fellesforbundet, advarte hoteller mot å gå inn på leie av arbeidskraft til 99 kroner timen da tilbudet ble kjent i juli. Han mente prisen måtte innebære sosial dumping og en lønn langt under det en norsk hotellarbeider vil jobbe for, og at arbeidsgiverne som tar imot slike tilbud bruker mulighetene til å utnytte arbeidskraft fordi de kommer fra lavkostland. Innleie til disse prisene kan også presse andre hoteller til å gjøre det samme, og tvinge ned lønnsnivået til det ikke er lønnsevne igjen.

– Ikke vår sak

Administrerende direktør på Gudbrandsgard Hotell, Ane Johnsen, er en av kundene til Unic Management. Hun sier til Magasinet for fagorganiserte at hun er svært fornøyd med de estiske kvinnene hun har leid inn fra Unic Management. Men om lønna kan hun ikke uttale seg.

– Lønn er en sak mellom Unic Management og deres ansatte. Den kjenner jeg ikke, men det virker som de ansatte er fornøyd.

En stygg historie

Unic Management var i medienes søkelys i 2005. Da kom det fram at deres estiske stuepiker fikk 12,90 i timen på hotell i Norge. Flere hoteller sa opp kontrakten med selskapet den sommeren, fordi eierne ikke kunne godta at ansatte fikk så lav lønn etter at de sjøl hadde leid dem inn for rundt 100 kroner i timen.

– Jeg har bare en kommentar, sier Terje Andersen. – Vi var i startfasen den gangen, og vi la opp et lønnssystem som jeg nå tar fullstendig avstand fra.

Les hele saken i Magasinet for fagorganiserte

Annonse
Annonse