JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Advarer mot pensjonsrush

Fellesforbundets leder Arve Bakke vil ikke si nå om det store slaget om ny pensjon skal stå ved hovedoppgjøret i 2014 eller 2016.

kjell.werner@anb.no

bjorn.erik.dahl@anb.no

– Det er for tidlig å ha noe standpunkt om hvorvidt det blir pensjon som overskrift ved oppgjøret i 2014 eller 2016, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han advarer mot å gå for fort fram.

– Men vi skal gjøre noe med pensjon i privat sektor. Det er uomtvistelig. Vi trenger bredere og mer robuste tjenestepensjonsordninger, legger han til.

Viktig reform

Tidligere har flere i LO-ledelsen mer enn antydet at det er i 2014 slaget skal stå. Men lederen i det mektige Fellesforbundet pleier å få gjennomslag for sine reformforslag, senest betalt pappaperm ved hovedoppgjøret i 2012. Og pensjon er så viktig at han ikke vil forhaste seg. Denne seieren skal innkasseres, om man så vente til neste hovedoppgjør, som bare finner sted annethvert år.

– Det er for tidlig å ha en bastant oppfatning av om det er riktig å reise tjenestepensjonsspørsmålet med full tyngde i 2014, understreker Bakke.

En måte å få til en bredere tjenestepensjonsordning på, er å få den inn i tariffavtalene. Målet til Bakke & co er at samlet pensjon blir to tredjedeler av sluttinntekten.

– Les også: Varsler pensjonsoppgjør i 2014

Streikevilje

– Det handler ikke minst om bedre administrering, forvaltning og kontroll med kostnader. Men før et tariffoppgjør er det ikke tilstrekkelig med landsmøtevedtak i Fellesforbundet eller et kongressvedtak i LO til våren. Da må vi også ha egne prosesser med medlemmene om hvor viktig saken er for dem, sier Bakke.

I klartekst betyr det at medlemmene må stå 100 prosent bak hvis kravet reises.

– Vi må være trygge på at medlemmene står bak kravet, sier Bakke. Han poengterer at dette er en type krav som enten ender i løsning eller konflikt.

– Men vi kan ta opp spørsmål uten å sette det på spissen i et oppgjør, som opptrapping til senere oppgjør. Sånn har vi gjort det ved flere store reformer, minner Bakke om.

Skal evaluere

Han viser til at myndighetene uansett har forpliktet seg til å evaluere virkningene av AFP-ordningen i 2017.

– Det vil vi måtte ta stilling til i 2016-oppgjøret, poengterer forbundslederen.

– Uten at motparten har noen forpliktelse til å drøfte tjenestepensjon med oss i det kommende mellomoppgjøret, så ser jeg gjerne at man drøfter hvilke prosesser partene må ha for å komme fram til bredere og mer robuste pensjonsordninger. Man kan ikke lempe dette inn i et oppgjør, og tro at det kommer en løsning i løpet av noen hektiske forhandlingsdager, utdyper Bakke.

Politiske forskjeller

– Har fargen på regjeringen noen innvirkning på hva dere kan oppnå?

– Det blir kanskje mer vanskelig med en borgerlig regjering, men ikke umulig. Bredere og mer robuste ordninger kommer på et tidspunkt, selv om det er mange motkrefter i politikken og på arbeidsgiversiden. Det er åpenbare urettferdigheter i dag. Pensjon blir ikke forvaltet i fellesskap, men av bare en part. Folk reagerer når det som er oppspart, ikke blir summen man forventer gjennom livet, sier Bakke.

Han peker på at det dessuten er noen aktører som tjener penger på å forvalte pensjonene.

– Det er ikke du som lønnsmottaker som tjener på det. Du kunne tjent mer på en annen type forvaltning. Nå risikerer du at noen søler bort dine midler, avrunder Arve Bakke. (ANB)

Annonse
Annonse