JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Mer fleksitid for foreldre

KrF vil styrke småbarnsforeldres rettigheter gjennom deltidsperm og lovfestet rett til 80 prosent stilling.

– KrF ønsker å knytte dagens lovfestede rett til 80 prosent stilling spesifikt til småbarnsforeldre i fulltidsstilling, sier KrFs 1. nestleder Dagrun Eriksen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I dag kan kun arbeidstakere over 62 år og andre som kan vise til «helsemessige, sosiale eller andre vektige velferdsgrunner» som kan gå ned til 80 prosent dersom dette ikke medfører «en vesentlig ulempe» for virksomheten.

Hun er klar på at diskusjonen framover blir om man skal bevare rettigheten slik den er i dag – eller tilpasse den til stressende småbarnsforeldre som kan tenke seg å jobbe noe mindre. Skal man gå for sistnevnte, må arbeidsmiljøloven endres, påpeker Eriksen.

– Les også: Uenig med eget parti

Hun mener skoen nå trykker vel hardt for svært mange småbarnsforeldre.

– Å være i barnehagen tidsnok til at du kan komme deg på jobb etterpå, samt å kunne hente barna tidsnok i barnehagen etter jobb, er en utfordring for svært mange i dag. Vi ønsker mer «slack», sier 1. nestlederen.

KrF vil også ha utredet en deltidsforeldrepermisjon. Denne skal dekke deler av inntektstapet etter skatt for foreldre til barn under tre år som ønsker å gå ned i stilling. Forslaget ble først fremmet i fjor vår, og i dag er det ifølge Eriksen bred enighet i partiet om en slik ordning. Forslaget ligger inne i KrFs utkast til nytt partiprogram for 2013-2017, som ett av to alternativer for større fleksibilitet.

Det andre alternativet er videreføring av en fleksibel foreldrepermisjon på 68 uker (16 måneder) som må benyttes innen barnet fyller 10 år.

– Begge alternativene ser på hovedutfordringene dagens småbarnsforeldre har, og vil gi større fleksibilitet.

– Les også: – 5.700 kr for deltid

Høyres familiepolitiske talskvinne, Linda Hofstad Helleland, mener de rødgrønne står for en overstyring av barnefamiliene.

– Noe av det viktigste en borgerlig regjering vil gjennomføre, er større valgfrihet for familiene. Med dagens regime ser vi en detaljstyring av familienes hverdagsliv. De rødgrønne har fratatt familiene ansvar for omsorg og oppdragelse, mener hun.

Partiet ønsker blant annet at småbarnsforeldre skal stå fritt til å bestemme hvordan de vil fordele permisjonen seg imellom. I tillegg vil Høyre gjøre kontantstøtten til en kommunal ytelse.

Hofstad Helleland påpeker at det i dag allerede er mye som binder de fire partiene i opposisjonen sammen i familiepolitikken.

–Vi må sette oss ned etter valget og diskutere tiltak, men jeg er helt sikker på at vi skal komme til enighet, forsikrer hun. (ANB)

Annonse
Annonse