JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi vil ha godt betalt

Sykepleierforbundet sier helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) må være forberedt på betydelig økte lønnskostnader.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Eli Gunhild By, sier til NTB at det er positivt at Støre vil ta sterkere grep om sykehusene med sin tipunktsplan, men sier han må være forberedt på betydelig økte kostnader dersom sykehusenes åpningstid skal utvides.

– En utvidet åpningstid er noe vi gjerne diskuterer med ham, men det er ikke sånn at våre medlemmer kommer til å jobbe utover vanlig arbeidstid uten å få godt betalt for det. Dette vil bli gjenstand for forhandlinger, og derfor er det viktig at Støre gir en helt klar beskjed til Spekter (arbeidsgiverforeningen, red.anm.) at her må man bidra fra begge parter for at man skal få det til, sier By.

Hun sier forbundet er positivt til forslaget om at sykepleierne skal overta flere av oppgavene som legene gjør i dag.

Hun peker på at flere sykehus allerede jobber med å overføre deler av legearbeidet ved poliklinikkene til sykepleierne, som for eksempel pasientkonsultasjonene.

– Gjennom hele historien vår, når vi ser på utviklingen av helsetjenesten, så har det vært en oppgaveglidning mellom gruppene, og det vil det være fremover også, sier By.

– Les også: Vil ha flere leger

Forslaget om å la sykehusene utvide åpningstiden er fint, lar seg ikke gjennomføre uten mer penger, mener Fremskrittspartiet.

Pasienter som står i kø, må belage seg på å fortsette å vente, mener helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos i Frp. Hun tror lengre åpningstider kan hjelpe, men ser en klar økonomisk utfordring for sykehusene.

– Det er mange sykehus som allerede har utvidet åpningstiden. Og har de ikke gjort det, er det fordi de mangler penger. Støre sendte ingen penger sammen med forslaget, og da er det ikke mulig å gjennomføre innen dagens rammer, sier Kjos til NTB.

Hun mener det er tverrpolitisk enighet om mange av de øvrige punktene Støre la fram i talen til Sykehus-Norge onsdag.

– Det er tiltak som kan bedre sykehusenes drift og som det er enighet om. Men det tar tid, det er synd man ikke har kommet bedre i gang med dette for lenge siden, sier Kjos.

– Les også: Nye helsekrav fra Støre

Arbeidsgiverforeningen Spekter er svært fornøyd med tiltakene helseminister Jonas Gahr Støre (AP) ønsker for sykehusene.

– Lengre åpningstider, mer heltid, bedre oppgavedeling og fjerning av unødig rapportering er viktige og riktige tiltak av helseministeren, sier viseadministrerende direktør i Arbeidsgiverforeningen Spekter Anne-Kari Bratten.

Bratten sier hun synes Støre holdt en god og perspektivrik tale med tydelige krav og forventninger.

– Vi har ikke en sareptas krukke som vi bare kan hente penger opp av. Derfor må vi være nysgjerrige på alle muligheter og tiltak som kan gi oss mer og bedre helsetjenester for de pengene som bevilges til sektoren. Jeg merket meg at Støre nå vil utrede hvordan vi kan bruke bygninger, utstyr og personell bedre. Dette er en betimelig utredning og dersom den viser at vi vil øke behandlingskapasiteten innen forsvarlige rammer, så er Spekter klare til å bidra i utviklingen av et tilpasset avtaleverk, sier Bratten. (ANB-NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse