JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivet - den viktigste arena for rusforebygging!

Kan erfaringene med røykeloven overføres til arbeidet med å få ned alkoholforbruket?

I politisk kvarter 15.01. debatterte Helseminister Støre og KrFs Dagfinn Høybråten alkoholpolitikk. Bakgrunnen er OECDs tall som viser at nordmenns røyking er redusert med 40 % de siste 10 årene, etter røykeloven ble innført. Kan erfaringene overføres til alkohol?

Høybråten utfordret i debatten partene i arbeidslivet til å ta ansvar, og henviser til studier som viser at 40 % av alkoholkonsumet skjer i jobbsammenheng.

Partene i arbeidslivet tar dette ansvaret!

AKAN kompetansesenter er partenes redskap for rusforebygging i arbeidslivet. Senteret eies av Staten, NHO og LO. Årlig hjelper organisasjonen mer enn 1.000 virksomheter, først og fremst med å forebygge rus og avhengighet, men også i å trygge ledere i så tidlig som mulig å ta initiativ til samtaler med medarbeidere de er bekymret for.

Vår erfaring er at virksomheter som tør snakke om sin alkoholkultur, diskuterer seg fram til hva som er greit og ikke greit, og utarbeider klare retningslinjer for hvordan ledere skal reagere på brudd, skaper et bedre arbeidsmiljø bl.a. på grunn av forutsigbarhet.

Vi er ca 2,6 mill i arbeid. Opp til 10 % i arbeidslivet har et risikofylt alkoholforbruk eller drikker med risiko for helsemessige konsekvenser. 30 % av korttidssykefraværet og 15 % av langtidsfraværet antas å være rusrelatert. Vi kan trygt si at arbeidslivet er en viktig arena for rusforebygging.

Rusmeldingen Se Meg! skal snart opp til debatt i Stortinget. Meldingens ambisjoner for arbeidslivet er store; alle ansatte i offentlig sektor, og flest mulig i privat, skal bli omfattet av en ledelsesforankret rusmiddelpolicy. Vi applauderer disse ambisjonene!

Annonse

Flere saker

Annonse