JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Protesterer mot nedbemanning

Fem veteraner i Oppland Arbeiderblad har sendt gullnåla for 40 års medlemsskap i retur til LO. De skjønner ikke at 17 årsverk må bort så lenge man venter et overskudd på ti millioner i år.

stig.christensen@lomedia.no

De fem kommer fra Grafisk og er nå tilsluttet Fellesforbundet.

–Det er uholdbart å kutte en firedel av staben så lenge avisa går med overskudd, sier Roar Solheim, leder av Fellesforbundet i Oppland til Fri Fagbevegelse.no.

Oppgitt

En av de fem som nylig returnerte gullnåla er Rolf Erik Nilsen. Han er ikke mindre oppgitt. Han måtte selv ta permisjon og gå over til et annet selskap innen konsernet for et par år siden, for å hindre oppsigelser. Nå er prosessen med sluttpakker i gang.

–I løpet av to – tre år skal 12 – 13 personer her gå av med AFP. Hvorfor kunne de ikke ventet, spør han. Nå skal 17 årsverk bort i løpet av høsten, og neste år.

Nilsen mener LO, som en stor eier i A-pressen, må ta tak i dette. Journalist Bjørn Erik Berntsen, styremedlem i redaksjonsklubben, sier at hele huset vil bli rammet, både redaksjon, grafisk, annonseavdeling og administrasjon.

Han viser til at avisen har levert 150 millioner kroner til sine eiere i løpet av de fem siste årene. Selv i år, med finanskrise, ligger avisa an til å få et overskudd på ti millioner kroner.

Opprop

En lang rekke fagforeninger i Oppland har skrevet under på et opprop til LO og Roar Flåthen der de understreker at LO må ta grep for å forhindre oppsigelser. Også en rekke lokale Ap-avdelinger har skrevet under, blant dem Gjøvik Arbeiderparti. I brevet heter det: «Arbeiderbevegelsen i Vestoppland forventer at LO sentralt tar grep i denne saken, utøver aktivt eierskap og stanser nedbemanningen som er varslet».

Les mer om saken hos Oppland Arbeiderblad.

Beklager

LO-leder Roar Flåthen vil ikke gå inn på selve driften av Oppland Arbeiderblad. Via sin informasjonssjef gir han denne kommentaren:

–Jeg forstår de ansattes frustrasjon og synes det er veldig leit at de leverer inn nåla si. Norske medier rammes hardt av finanskrisen, med en veldig nedgang i annonseinntekter og abonnement. Styret og ledelsen i A-pressen må håndtere det driftsmessige i denne situasjonen, det kan ikke vi blande oss opp i. Men jeg vil understreke at LO er en langsiktig og stabil eier, ut fra ønsket om en differensiert og mangfoldig presse, og lokale medier. Vi er opptatt av at A-pressen skal komme seg igjennom denne situasjonen.

Annonse
Annonse