JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer enn leger

Den sterkeste kritiske røsten til helseminister Jonas Gahr Støre kommer fra legene. Er de noe klokere enn andre sykehusansatte?

Sykehus er en mangfoldig arbeidsplass. Men i den offentlige debatten kan det virke som om det stort sett er leger som vet hva de snakker om. Da helseministeren i går la fram sine ti punkter for å skape bedre sykehus fikk han kritiske, men like fullt positive tilbakemeldinger fra en rekke hold. Legene framsto som unntaket.

Jeg har så langt i mitt liv ikke vært noen stor bruker av sykehustjenester. Men den ene gangen jeg var innlagt ble oppholdet tre dager lengre enn nødvendig fordi legen ikke rakk å besøke meg en fredag ettermiddag. Dermed måtte jeg tilbringe helga og stor deler av mandagen på sykehuset. For alt jeg vet kunne en sykepleier gjort legens jobb den fredagen og fått meg utskrevet.

To av forslagene til Jonas Gahr Støre er lengre åpningstider for bedre å utnytte bygninger, utstyr og personell. Og en smartere oppgavedeling mellom ansatte i sykehusene. Han ønsker å se på profesjonsgrensene. – Det skal alltid være kompetanse som avgjør hvilke oppgaver som skal løses av hvem, sier Sykepleierforbundets forbundsleder Eli Gunhild By. Men hun er villig til dialog og å diskutere endringer. Også LO og Fagforbundet tar i mot utfordringen fra statsråden. LOs nestleder Gerd Kristiansen sier til NRK at hun er veldig positiv til forslag om utvidete åpningstider. Men understreker at dette til slutt vil havne ved forhandlingsbordet.

Legene og Legeforeningen er i den offentlige debatten langt mindre konstruktiv. President Hege Gjessing, er rett og slett usikker på om det er noe stort behov for å se på åpningstidene, i følge NRK. Samtidig skriver Legeforeningen på sine hjemmesider at «Helseministeren holdt en fremtidsrettet og visjoner tale som berørte grunnleggende utfordringer i helsenorge».

Det viktige nå er å si ja takk til den debatten som helseministeren inviterer til. Det er riktig at noen av løsningene vil koste penger. Og det er helt avgjørende at de ansatte blir involvert. Samtidig er det viktig å huske at sykehusene er noe mer enn leger. Det hjelper lite om kirurgen er på jobb hvis portøren har gått hjem. Alle må komme til ordet og bli lyttet til. Og det er langt fra sikkert at legene har alle de riktige svarene, eller holdningene – for å gjøre sykehusene bedre.

Annonse
Annonse