JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-offensiv mot NHO-propaganda

Det er viktig at LO bidrar til å gjøre tydelig de grunnleggende politiske motsetningene i det norske samfunnet, skriver Hans Ebbing.

NHO og høyresida er på offensiven om dagen. Høyres strategi for å vinne valget til høsten, er å nedtone og slik tilsløre de viktige motsetningene i politikken ved å framstå som «arbeidspartiet».

Her om dagen mottok jeg Bergens Tidende med et innstikk fra NHO, en 36 siders trykksak på halvblankt papir, NHO13, med hovedtema energi: Krafteksport, flere kabler til utlandet. Norsk vannkraft som «batteri» for EU! NHOs kampanje er et ledd i en strategi for å frigjøre norsk energiproduksjon fra politikken (samfunnsnytte) til fordel for «markedet» (profittmaksimering) - med det siktemål å avskaffe hjemfallsretten. Dette er helt i samsvar med Høyres og Fremskrittpartiets tradisjonelle syn på saken (som de i dag forsøker å tilsløre med å skylde på «uklare formuleringer» i partiprogrammet ...). De samfunnsmessige konsekvensene vil være enorme og bidra til å undergrave «den norske modellens» samfunnsøkonomiske grunnlag.

I et tilsvarende innstikk ved oppkjøringen til forrige valg propaganderte NHO for mer konkurranseutsetting av offentlig tjenesteproduksjon. Er det ikke på tide at LO kommer med et «motsvar», gjerne i form av et LO-Aktuelt som innstikk i Bergens Tidende og andre aviser, og utsendt til alle medlemmer av LO?

Det bør ha hovedvekt på to særlige forhold:

– Forsvar av norsk miljøvennlig energiproduksjon, vannkraft, som en fellesressurs for hele samfunnet.

– Mot en innlemming av norsk vannkraft i et europeisk energimarked som undergraver kraftbehovet for norsk industri og gjør strømmen dyrere for offentlig/kommunal drift av fellesgoder og for vanlige husholdninger.

– Forsvar for offentlig sektor mot ytterligere konkurranseutsetting og privatisering.

Det er viktig at LO bidrar til å gjøre tydelig de grunnleggende politiske motsetningene i det norske samfunnet. Bare slik kan velgerne bevisstgjøres om de motsetninger som særlig Høyre ser ut til å tilsløre på en særdeles vellykket måte. Jo høyere den «politiske temperaturen» blir langs denne aksen, desto mer vil fagbevegelsen og den rødgrønne koalisjonen tjene på det. Etter min mening er det bare LO som kan makte å få fram disse motsetningene tydelig nok på dagorden –dersom et blåblått flertall skal unngås til høsten. Motoffensiven må komme før sommerferien, seinest i samband med LO-kongressen i mai.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 1/2013)

Annonse
Annonse