JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skammelig av regjeringen

Det er viktig at regjeringen nå toner flagg overfor pensjonistene før valget hvis en skal sikre gjenvalg, mener Steinar Sørensen.

For tredje år på rad får norske pensjonister redusert sine økonomiske vilkår. Det er ingen tvil om hvem som er de store budsjettaperne. Vi er svært skuffet over at forskjellen mellom lønnsinntekter og pensjonsinntekter øker fordi minstefradraget heves til 40 prosent for lønnsinntekter, men står fast på 26 prosent for pensjonistinntekter.

Vi har regnet med at den rødgrønne regjeringen prioriterte å stanse forverringen i pensjonistenes vilkår som vi har hatt i de senere år, men dessverre skjer ikke dette. Nå opplever vi at Stoltenberg-regjeringen ignorerer landets pensjonister som i alle år har representert grunnfjellet i regjeringen velgermasse.

Med tanke på valget i år kan den overkjørsel vi nå ser av pensjonistene vise seg å bli skjebnesvangert. Statsbudsjettet gir riktignok de velstående pensjonistene lettelser i formuesbeskatningen og også i beregningen av toppskatt, men majoriteten av landets pensjonister har dessverre ikke inntekter i denne størrelsesorden.

Det er viktig at regjeringen nå toner flagg overfor pensjonistene før valget hvis en skal sikre gjenvalg. Det er grunn til å poengtere at det var Bondevik II-regjeringen som innførte den store forskjellen i minstefradraget mellom lønnsinntekter og pensjoner. Senere har den rødgrønne regjeringen bare forstørret forskjellen fra år til år. Det er uforståelig.

Det er skammelig at dagens pensjonistektepar og -samboere får et fratrekk på 15 prosent av sin grunnpensjon. Dette videreføres i statsbudsjettet for 2013. Alle burde ha krav på å få sin opparbeidede pensjon med full grunnpensjon, uavhengig av sivilstand. Nå kan vi ikke lenger akseptere en slik negativ utvikling med økning i folketrygdavgiften og underregulering av pensjonene.

Et illustrerende eksempel på at regjeringen ikke tar hensyn til landets pensjonister er også at løftet om å finansiere tannhelse for eldre er avspist med en innføring av gratis kontroll til alle over 75 år.

I sum må vi bare fastslå at regjeringens budsjett for 2013 definitivt ikke er rettet inn mot landets over 750 000 alderspensjonister. Og som utgjør en stor del av velgermassen!

Dette er forstemmende. Regjeringen politikk overfor alderspensjonistene er rett og slett en gedigen skuffelse. Som representanter bestående av en seniorgruppe med tidligere tillitsvalgte reagerer vi på at selve det økonomiske byggverket for landets pensjonister er i ferd med å rase sammen. Vi oppfordrer innstendig om både LO og Arbeiderpartiet at politikken må endres radikalt slik at pensjonistene blir tatt på alvor.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 1/2013)

Annonse
Annonse