JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig dom om overvåkning

Søppelbilsjåfør Jørn Roar Rollstad mistet jobben etter å ha blitt GPS-overvåket.

knut.viggen@lomedia.no

Nå har et flertall i Høyesterett kommet til at arbeidsgiverens bruk av GPS-data brøt med Personvernloven.

Den ulovlige overvåkningen gir ikke Rollstad jobben tilbake og heller ingen personlig erstatning. Men advokatene og fagforbundet som tok saken videre, kan tilfreds slå fast at Høyesterett har fattet en prinsipiell avgjørelse, som kan få betydning for tilsvarende saker senere.

Bruk av feltteknologier som GPS, elektronisk kjørebok eller håndholdte PDAer og smarttelefoner brer om seg i arbeidslivet. Aftenposten viste i fjor høst hvordan både bussjåfører og hjemmehjelpere blir overvåket gjennom arbeidsdagen. Datatilsynets Bjørn Erik Thon mente særlig overvåkningen av bussjåførenes kjøremønster var voldsom.

Fafo presenterte omtrent samtidig i fjor høst en prosjektrapport om hvordan feltteknologiene påvirker arbeidsmiljøet. I mange tilfeller oppleves kontrolltiltakene som uproblematiske, i noen tilfeller nyttige, ikke bare for arbeidsgiverne, men også for de ansatte. Det gjelder for eksempel for ansatte i hjemmetjenesten, som ofte er alene på jobb og som kan føle at teknologien gir større trygghet når vanskeligheter oppstår.

EL & IT Forbundet er ett av flere LO-forbund som har engasjert seg i problemstillingene rundt feltteknologien. Enkelte av forbundets medlemsgrupper, for eksempel heismontørene, har reagert med avsky på innføringen av slik teknologi og betegner det som kun «en større pisk å piske med». Forbundssekretær i EL & IT Forbundet, Henning Solhaug, slo i forbindelse med lanseringen av prosjektrapporten fast at GPS-overvåkning neppe er ulovlig, men at det hverken var spesielt fornuftig eller etisk riktig.

Erfaringene som EL & IT Forbundet har gjort er at mange arbeidsgivere har tatt i bruk eller ønsker å ta i bruk de teknologiske mulighetene for å overvåke egne ansatte.

I bare et fåtall tilfeller skjer det etter avtale med tillitsvalgte. I stedet for å lytte til tillitsvalgte, velger mange arbeidsgivere å bruke styringsretten til å innføre overvåkningen mot ansattes vilje.

Annonse
Annonse