JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Viktig fagforeningsarbeid

Hvem andre er bedre til å drive det viktige trafikksikkerhetsarbeidet enn dem som har veien som arbeidsplass, spør John Terje Nordskog i Haugesund.

vegard.holm@lomedia.no

I Haugesund og omland har Distriktsstyret i Vestnorsk Transportarbeiderforening dannet et utvalg som jobber med trafikksikkerhet i alle varianter. Drivkraft og leder i utvalget er John Terje Nordskog, som også er klubbleder i Tide Buss Haugesund.

- Det er jo vi yrkessjåfører som best veit hvor skoen trykker, om det gjelder veistandard, trafikkultur eller annet. Det er vi i Transportarbeiderforbundet som organiserer godssjåfører, bussjåfører, drosjesjåfører og andre sjåfører. Ingen andre besitter så mye kunnskap som oss i trafikksikkerhet, sier Nordskog.

Representanter fra Landsforeningen for trafikkskadde og Statens vegvesen deltar også i foreningens trafikksikkerhetsutvalg.

Dårlige veier

En viktig sak for utvalget har vært strekningen mellom Ølen og Kyrping i Etne på E134. Her har det de siste årene vært flere ulykker der tunge kjøretøy har veltet ut av veien, eller blitt stående på tvers.

- Vi har medlemmer som vegrer seg for å kjøre denne strekningen med store kjøretøy, noe vi har stor forståelse for. I tillegg til fare for sjåførenes liv og helse, får transportselskapene store kostnader i form av skader på bilene. Speil knuses når store biler møtes, og bergnabber som går helt inn til asfalten skader også kjøretøyene, sier Nordskog.

Mange utfordringer

John Terje Nordskog er en handlingens mann. Derfor dro han sist november til Oslo og hadde samtaler med flere samferdselspolitiske tungvektere på Stortinget. Han inviterte likegodt Bård Hoksrud i Fremskrittspartiet til Haugesund, slik at han sjøl kunne se og oppleve.

Bruk av setebelter i buss, og hvem som har ansvar for at de unge bruker det, er viktig for trafikksikkerheten.

- Utfordringene er mange. Det må også gjøres noe med fartsdumpene og fotgjengerovergangene. Det er mye som har med trafikksikkerhet å gjøre, sier Nordskog.

Forebyggende arbeid

Trafikksikkerhetsutvalget i Haugesund transport har startet et arbeid rettet mot skolene i Haugesund og kommunene rundt. Alle ungdomsskolene i de fire kommunene Tysvær, Bokn, Karmøy og Haugesund skal besøkes, og trafikksikkerhet skal stå i fokus.

Foreløpig har utvalget hatt møte med elevrådene og skoleledelsen på skolene i Tysvær kommune. Her er det diskutert regler for skoleskyss og oppførsel overfor hverandre i bussen, bruk av setebelte og refleks. Regler om dette skal utarbeides av elevene sjøl for at de skal få et eiendomsforhold til disse.

- Dette skal vi nå også gjennomføre i skolene i Haugesund, før de to siste kommunene står for tur. Dette er forebyggende arbeid jeg har tro på, sier John Terje Nordskog.

Hvert eneste år skal dette opplegget gjennomføres i skolene, slik at alle unge skal få best mulig kunnskap og forståelse om trafikksikkerhetsopplæring.

Annonse
Annonse