JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klar tale fra Støre

Har du ikke gjort det ennå er det all grunn til å lese helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støres timelange tale om politiske mål og forventninger til spesialisthelsetjenesten.

sym@lomedia.no

Han lanserer ikke bare ti gode konkrete grep for å styrke sykehusene, men viser også tydelig verdigrunnlaget for politikken. For LO og fagbevegelsen er talen en bekreftelse på at regjeringen lytter og leverer. Når Støre besøker sykehus landet rundt har han én fast post på programmet. Han møter de tillitsvalgte, uten ledelsen til stede.

Tilbakemeldingene fra LO, Fagforbundet og de andre organisasjonene ved sykehusene viser at de samtalene har vært verdifulle. Mange av grepene Støre foreslår samsvarer godt med hva de ansatte også er opptatt av for å gi pasientene et best mulig tilbud. LOs nestleder Gerd Kristiansen trekker fram satsingen på heltid framfor deltid; et tydelig nei til privatisering; oppmyking av profesjonsgrensene og utvidete åpningstider som konstruktive tiltak. Det betyr ikke et betingelsesløst ja. På en rekke områder vil det være behov for forhandlinger og mer penger.

Men det er også områder hvor fagbevegelsen kan ta et større ansvar enn man så langt har hatt tradisjon for å gjøre. «Norge står midt i den brede, globale trenden med en voksende byrde fra livsstilsykdommer, psykisk uhelse og helseplager som følge av overvekt og manglende fysisk aktivitet». «Vi kan ikke reparere oss ut av livsstilsykdommene», fastslår statsråden.

Helse følger klasse, og mange av LOs medlemmer befinner seg i de mer utsatte gruppene. Gjennom Akan, IA-avtalen, krav om røykelov, HMS og en systematisk arbeidsmiljøinnsats har fagbevegelsen bidratt til å bedre folks helse. På andre områder som fysisk aktivitet, holdningsskapende arbeid og kosthold er LO og forbundene lite synlige. Og klassebegrepet er nærmest fraværende selv om det åpenbart er relevant. Helse, livskvalitet og levealder henger sammen med utdanning og inntekt. Akademikeren lever lengre og bedre enn renholderen og bussjåføren. Her kan fagbevegelsen være mer offensiv slik at helseministeren får en noe enklere oppgave i framtida.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2013)

Annonse
Annonse