JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Erstatt arbeidsgiveravgifta!

Arbeidsgiveravgifta straffer de bedriftene som benytter arbeidskraft framfor maskiner. Det hemmer mange servicebedrifter.

Jeg har ikke oversikt over systemet for beskatning av bedrifter, men har lenge ment at det er feil å skattlegge det å ha folk i arbeid. Sånn som arbeidsgiveravgifta gjør. Den premierer bedrifter som automatiserer, og straffer bedrifter som benytter arbeidskraft i stedet for maskiner. Sånn som mange servicebedrifter, i hvert fall som distriktshoteller.

Er det ikke fremdeles sånn at en bedrift betaler like mye i arbeidsgiveravgift for en ansatt som produserer for 500?000, som en annen bedrift der den ansatte (med samme lønn) produserer for 5 millioner? At en bedrift som trenger tjue ansatte for å skape en omsetning på 5 millioner, betaler ti ganger så mye i arbeidsgiveravgift som en bedrift som bare trenger to ansatte for å skape den samme omsetninga?

Er det ikke på tide å erstatte den avgifta med avgifter på for eksempel omsetning, overskudd, aksjeomsetning og aksjesalg? Det er så mange utredninger om småpenger fra de små. Diskusjonen om store penger fra de store bør ta fart – om meninga er å ta tilbake verdier fra de rikeste, mener jeg.

Alle er enige om at det må betales skatt, selv FrP har roa seg litt der. Men alle skal prute på egen skatt, og nå er NHO Reiseliv ute. De har sendt brev til alle partiene på Stortinget, og bedt om at arveavgift, eiendomsskatt og formueskatt på arbeidende kapital må fjernes. Formålet er å skape større forutsigbarhet for hotellene i distriktsnorge.

At disse gjennom mange år har tapt slag etter slag mot kjedehotell-ene i byene, er noe som bør bekymre mange. NHO Reiseliv sier det sånn: «Mens byhotellene gjør det bra, har de aller fleste distriktshotellene økonomiske og driftsmessige utfordringer». Byhotellene gjør det bra, det er nye toner. Men det er sagt i full offentlighet, og vil bli brukt av tillitsvalgte og Fellesforbundet i forhandlinger. Enten kommer NHO Reiseliv til å få problemer med de sterkeste av sine egne, eller så kommer NHO Reiseliv til å gå tilbake på utsagnet. Såpass kjenner vi dem; de rives av indre stridigheter.

NHO Reiseliv har gjennom tida vist at det ikke er prinsippene som er problemet for dem, men fortjenesten. Ett år hadde Hotell- og restaurantarbeiderforbundet en kampanje sammen med dem, mot moms på overnatting. På det første møtet med politikerne falt NHO fra; det ble forespeilet en løsning med litt moms og en utregning som viste at den enkelte bedrift ville tjene på det. Kortsiktig gevinst, langsiktig tap – når momsen økes. Akkurat som det bildet vi har av arbeidsgivere: Kortsiktig tenking, lite samfunnsansvar.

Sånne saker er ikke løssalgspressa særlig opptatt av. Som den berømte Jan Kr. Balstad skriver på Facebook: «I dag går det i grunnen greit, jeg har verken lest Dagbladet eller VG, så jeg er lykkelig uvitende om hvilke sykdommer jeg er disponibel for i dag…».

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2013)

Annonse

Flere saker

Annonse