JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fasadepussing før valget

Topper i næringslivet tror Høyres light-versjon bare er posisjonering før valget. De kan fort få rett.

stig.christensen@lomedia.no

Høyre har lagt seg inn mot sentrum i en del sentrale spørsmål i det siste, og i september er det valg. Partiet har gitt uttrykk for å ville verne sykelønna. De kjører ikke like hardt på å bli kvitt formuesskatten, i hvert fall ikke uten å sikre at alle betaler skatt. Noen nullskatteytere vil de ikke høre snakk om. De vil til og med verne skattefradraget av fagforeningskontingent.

Men toneangivende næringslivstopper stoler likevel på Høyre. Trygve Hegnar er den som sier det klarest til Aftenposten 13. januar. Han mener man er nødt til å legge seg inn mot sentrum før et valg. For å få til et skifte må partiet tilpasse seg. «Etter valget vil politikken meisles ut, og da vil den gå tilbake til gamle spor, sier han».

Flere andre er av samme oppfatning. Johan H. Andresen tror nyorienteringen er midlertidig. Han påpeker at det ikke er uvanlig at man er mindre skarp i kantene i et valgår, og sier til Aftenposten at han er mye mer opptatt av hvilke endringer som vil komme, enn «hva det snakkes om i mediene».

Heller ikke Stein Erik Hagen tror at Arbeiderpartiet og Høyre blir for like. Han påpeker at Høyre ikke har «den samme allergien» mot privat eierskap.

Sjefen i Virke, Vibeke Madsen, vil ha et Høyre som holder fast på det de har snakket høyt og varmt om tidligere, hun vil ha Høyre som et arbeidsgiverparti. NHOs Kristin Skogen Lund er grunnleggende opptatt av at partiet holder fast på fleksibilitet i arbeidslivet og formuesskatten. De to får det nok som de vil.

Det er ingen hemmelighet at Høyre er opptatt av hvordan Moderatarne i Sverige har gått fram, for å sikre valgseieren. Og de la seg inn mot sentrum for å stjele stemmer fra det sosialdemokratiske partiet. De lyktes.

Senere har det kommet rapporter om en hardhendt høyrepolitikk som ikke minst har gått ut over de svakeste i samfunnet. Velferdsstaten er under kraftig press og ungdomsarbeidsløsheten er nesten på 25 prosent. Det er all grunn til å avkreve tydelige svar før valget i viktige politiske spørsmål. Etterpå kan det være for sent.

PS: I det vi holder på å gjøre ferdig denne kommentaren, tikker det inn en e-post fra Res Publika. De lanserer nå boka Blåkopi – Høyres svenske strategi. Der heter det at den retorikken og strategien som har gitt Moderaterna to valgseire i Sverige nå kopieres av Høyre i Norge. Det snakkes ikke om velferdskutt, men at «det skal lønne seg å jobbe». Eldreomsorgen skal ikke «privatiseres», men man skal «slippe alle gode krefter til». Lansering på Litteraturhuset i Oslo 27. februar. Kanskje noe å hente der?

Annonse
Annonse