JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongress og fiskeripolitikk

Hvem skal prate fiskernes sak på LO-kongressen når oljeutvinning i nord er tema, undrer Knut Eriksen.

Lederen av Fellesforbundet varsler at forbundet skal sørge for at EØS og oljeutvinning utenfor Lofoten blir satt på dagsorden på kommende LO-kongress. Slik Arve Bakke uttrykker seg kan det tyde på at Fellesforbundet er misfornøyd med dagens fiskeripolitikk og oljeutvinningstempo og gjeldende EØS-avtale. Dette synes jeg er et godt utgangspunkt for en «frontkjemper», sekretariatsmedlem og leder av et av de store forbund i LO. Dette blir spennende.

Nå er det imidlertid slik at det er delte meninger om ovennevnte saker blant medlemmene i LO. Vedtakene som fattes på LO-kongressen, blir ofte «farget» av de forbund som på forhånd har lagt en strategi for å få gjennom sitt syn. Dette er helt legitimt og innenfor de spilleregler demokratiet gir rom for.

Imidlertid er det slik at de fleste forbundene først og fremst konsentrerer seg om de hovedsakene som medlemmer er opptatte av. I den forbindelse er det ikke overraskende at Fellesforbundet er opptatt av oljeutvinning. Dette skyldes selvsagt det faktum at mange av medlemmene har sin arbeidsplass nettopp i oljeindustrien.

På LO-kongressen i 2009 var spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen oppe til debatt. Ut fra en del signaler både LO-lederen og andre sentrale personer i LO har kommet med, vil det bli fremmed forslag om å sette i gang oljeutvinning på sokkelen utenfor Lofoten og Vesterålen. Det er en kjent sak at mange enkeltpersoner, fiskere og organisasjoner er svært skeptiske til dette. Jeg vil i dette innlegget ikke komme inn på realitetene i saken. Det jeg er opptatt av er at de vedtak som fattes på LO-kongressen er basert på et helhetssyn, hvor også fiskerinæringens interesser blir ivaretatt. Som kjent er fiskerne ikke organisert i LO, men i all hovedsak i Norges Fiskarlag. Hvem skal tale deres sak i ei forsamling hvor representanter for denne yrkesgruppe er fraværende? Selvsagt er jeg klar over at Norsk Sjømannsforbund organiserer noen få hundre medlemmer innenfor trålflåten. Dette blir det knapt lagt merke til i ei forsamling som representerer 880?000 medlemmer. Det blir derfor viktig at de andre forbundene og delegatene på forhånd skaffer seg et helhetsbilde av konsekvensene forbundet med oljeutvinning utenfor dette sårbare området. En så viktig sak må ikke overlates til Fellesforbundet og Industri Energi alene å avgjøre på vegne av LO-familien.

En annen sak som Arve Bakke i Fellesforbundet har berørt i det siste, blant annet overfor ANB, er fiskeripolitikken. Slik han utrykker seg er det grunn til å tro at han ikke er tilfreds med den fiskeripolitikk som i dag føres. På LO-kongressen i 2005 var det sterke krefter som ønsket å gjøre store endringer i «fiskernes grunnlov», nemlig Råfiskloven. Heldigvis fikk man stoppet dette initiativet og unngikk dermed å føre fiskerinæringen tilbake til 1930-tallet, hvor fiskekjøperne ensidig fastsatte minsteprisen. De som ville ha jublet for et slikt vedtak som det var lagt opp til, var Høyre og Fremskrittspartiet. Jeg håper ikke Arve Bakke nå på nytt vil reise spørsmålet om å endre Råfiskloven. Man kan bare tenke seg en situasjon hvor Høyre og Fremskrittspartiet tar over regjeringsmakta til høsten og endrer Råfiskloven med god støtte fra LO-kongressen.

Jeg håper på en god debatt på LO-kongressen og at vedtakene som fattes også ivaretar fiskerinæringens interesser. Fiskerinæringen er tross alt Norges nest største eksportnæring som selger fisk og fiskeprodukter for over 50 milliarder kroner på årsbasis.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 2/2013)

Annonse
Annonse