JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyesterett avviste smugleranke

Sjømannen som fikk sparken for å smugle to kartonger sigaretter, fikk ikke saken opp i Høyesterett.

roy.ervin.solstad@lomedia.no

Den 53 år gamle servitøren med mer enn 14 års ansiennitet i Color Line ble tatt på fersken da han gikk i land i Oslo med to kartonger sigaretter den 20. november 2011.

Enstemmig

I arbeidskontraktene til sjøfolkene i Color Line står det klart at blir man tatt for smugling, kan man risikere oppsigelse. Nettopp dette ble avgjørende da både Oslo Tingrett og Borgarting Lagmannsrett ga Color Line medhold i at mannen kunne sies opp på grunn av smuglingen.

Med Sjømannsforbundet i ryggen anket servitøren saken helt til Høyesterett, men nå har Norges høyeste rettsinstans bestemt at saken ikke vil bli behandlet der.

– Høyesteretts ankeutvalg finner enstemmig at verken avgjørelsens betydning utenfor den foreliggende sak eller andre forhold tilsier at saken blir fremme for Høyesterett. Anken tillates derfor ikke fremmet, heter det i beslutningen som kom 22. januar i år.

Ingen krav til omfang

Forbundets advokat, Sigmund Z. Berg, skriver i sin redegjørelse at konsekvensen av Høyesteretts beslutning er klar.

– Vi må av dette slutte at det stilles tilnærmet ingen krav til smuglingens omfang eller mengde gods som er smuglet for å fastslå at det foreligger gyldig oppsigelsesgrunn, påpeker Berg.

Dog tar han et forbehold om at det vil gjelde for ansatte på skip som går i rutefart mellom Norge og Utlandet.

– Arbeidsgiver har fått fullt medhold i at det illojale element som ligger i å trosse tollreglene og rederiets klare instruks. Når dette i tillegg øker rederiets risiko for å bli belastet med tollvakt i fremtiden, fant retten lovens krav til gyldig oppsigelse tilfredsstilt, skriver han videre.

Danner presedens

Advokaten medgir imidlertid at det kan være usikkert om smugling fra eksempelvis et fraktefartøy som ikke så lett vil bli rammet av krav om tollvakt, også vil bety gyldig oppsigelse. Derimot er Berg overbevist om at saken vil kunne danne presedens for lignende saker i fremtiden.

– Dommen vil nok bli toneangivende, og vi må være forberedt på at domstolene i fremtiden vil legge terskelen lavt i forhold til å konstatere gyldig oppsigelsesgrunn, også for andre fartøyer, poengterer han.

Lite å oppnå

Resultatet av Høyesteretts beslutning vil trolig også bety at medlemmer som blir sagt opp som følge av smugling, ikke vil få saken sin gjennom hele det norske rettssystemet i fremtiden.

– Dommen viser at forbundet vanskelig kan oppnå noe i forhold til oppsigelse av et medlem som er oppsagt på grunn av smugling, konkluderer Sjømannsforbundets advokat Sigmund Z. Berg.

Har prøvd

Hovedtillitsvalgt for Sjømannsforbundets medlemmer i Color Line, Ronny Øksnes, tar Høyesteretts beslutning til etterretning.

– Selv om vi hadde håpet på et annet resultat, har Sjømannsforbundet i hvert fall gjort alt man har kunnet for medlemmet vårt ved å ta saken gjennom hele det norske rettsvesenet. Nå har Høyesterett lagt lista, og det må vi rette oss etter, sier Ronny Øksnes til Maritim Logg.

Annonse

Flere saker

Annonse