JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sverigedemokraterna nest størst i LO

Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna får støtte fra 16,2 % av de LO-organiserte i Sverige.

Det viser en analyse meningsmålingsinstituttet Sifo har gjort for svensk tv. I analysen har Sifo slått sammen to partibarometre tatt opp i september/oktober i fjor to barometre fra desember2012/januar2013. Resultatet viser at Sverigedemokraterna i løpet av i fjor høst passerte Moderaterna og ble det nest største partiet blant de LO-organiserte. En oppslutning på 16,2 % blant de LO-organiserte er klart over det nivået partiet ligger på i de ordinære partibarometrene. Januarmålingen fra Sifo viste en oppslutning om Sverigedemokraterna på 9,1 % i den svenske befolkningen som helhet.

Socialdemokraterna størst

Socialdmokraterna er fortsatt det klart største partiet blant de LO-organiserte, med en oppslutning på 54,4 %. Også det er langt over partiets nivå på de ordinære målingene. Der viste januartallene er oppslutning som Socialdemokaterna på 33,6 %.

Det tredje største partiet blant de LO-organiserte Moderanterna, med 12,4 % - godt under halvparten av oppslutningen partiet får når man spør hele det svenske folket.

Ulike forklaringer

Toivo Sjörén, sjefen for Sifo Opinion, forklarer den økende støtten til Sverigedemokraterna med at innvandringsspørsmål har vært heftig diskutert i Sverige den siste tiden.

– Totalt sett i befolkningen sympatiserer 25 prosent med Sverigedemokraternes invandringspolitikk og det finnes også gasnek sterke slike understrømmer blant de LO-organiserte, sier han til SVT

Ingela Edlund, 2, nestlederi LO, sier hun er urolig over den økende oppslutningen om Sverigedemokraterna. Hun mener imidlertid forklaringen ligger i den høye arbeidsløsheten og folks manglende tro på framtida:

– Jeg tror mye skyldes den situasjonen vi befinner oss i. Vi har en massearbeidsløshet som bare blir verre og verre, sier hun til SVT.

Annonse
Annonse