JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Utgiftsbombe fra Frp

Fremskrittspartiets 100-dagers-program er starten på en samfunnsutvikling i feil retning, etter LOs mening. – Det sterkeste næringsliv finner vi i land med høyt skattenivå. Derfor er FrPs syn her en kortslutning, mener LO-økonom Stein Reegård.

stig.christensen@lomedia.no

Leder for samfunnspolitisk avdeling i LO, Stein Reegård, mener det norske og nordiske næringslivet er konkurransedyktig. Han mener derfor FrPs ønske om å gjøre næringslivet mer konkurransedyktige ved hjelp av lavere skatter, avgifter og færre reguleringer representerer en kortslutning.

Utgiftsbombe

Verst mener han FrPs politikk for helse og offentlig sektor er.

– Kort sagt er partiets politikk her at staten skal betale alle behov, noe som representerer en utgiftsbombe, mener Reegård.

– Dette vil ødelegge norsk økonomi og støvsuge industrien for arbeidskraft. Pris- og lønnsnivået vil gå kraftig opp, hevder han.

Statlig salg

LO-leder Roar Flåthen advarer i en pressemelding mot nedsalg i statlige selskaper.

– Dette vil svekke noen av de største industrilokomotivene vi har i Norge, mener han.

Hvis FrP skulle få gjennomslag for sin politikk, mener Reegård at vi vil gå i retning av en amerikansk modell. Lederen for samfunnspolitisk avdeling trekker opp et par punkter han mener er helt sentrale i den norske modellen, nemlig lønn styrt av forhandlinger som gir mer likhet.

Fjerner maktbalansen –I tillegg har det offentlige norske trygdesystemet og spillereglene i arbeidslivet gitt en god maktbalanse mellom arbeidstakere og arbeidsgivere. I FrPs system får arbeidsgiverne en mer dominerende stilling

– Mener du det er relevant å se til Sverige i denne sammenheng, med konservativ regjering?

Dårlig økonomistyring – Ja, i Sverige har det vært dårligere styring av økonomien og arbeidsledigheten har gått opp. Det har vært en maktforskyving i arbeidsgivers favør, de har en større andel midlertidig ansatte, det er kapitaleierne som har stukket av med skatteletten, og fagbevegelsen har blitt kraftig svekket.

– Men i Sverige er statlig arbeidsløshetsstøtte gjennom A-kassen knyttet til fagforeningskontingenten. Prisen for å være med i fagforeningene har gått kraftig opp, slik at flere hundre tusen har meldt seg ut. Her har vi ikke den konstruksjonen?

Svekker fagbevegelsen Stein Reegård mener likevel at fagbevegelsen vil bli svekket hvis FrP kommer til makten.

– En ting er at vi nå får skattelette for betalt fagforeningskontingent, noe FrP vil fjerne. En annen ting er at fagbevegelsen vil få færre oppgaver og mindre betydning.

– Tenker du på FrPs ønske om å fjerne de landsomfattende, kollektive forhandlingene?

– Ja, på den måten vil fagorganisasjonenes betydning dale dramatisk, og arbeidsgiversiden vil få mer makt, mener Reegård.

Han peker videre på at AFP ikke lenger vil være en forhandlingsbasert løsning med FrP ved roret, men, ironisk nok, totalt bli overført til staten, «med de økte utgifter det innebærer».

Annonse
Annonse