JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål om svar om pensjon

Hva er forskjellen mellom de nye modellene og den gamle ytelsesordningen?

Hovedforskjellen er at du med ytelsesordningen får beregnet pensjon ut fra en gitt prosent av sluttlønna di, ofte 66 prosent. De nye modellene avhenger av hvor mye som betales inn og avkastningen på disse pengene. Sånn sett medfører de nye ordningene langt større risiko og uforutsigbarhet for deg som ansatt. Sammenlignet med rene innskuddspensjoner, som for de fleste er det reelle alternativet, er forutsigbarheten betydelig bedret.

Hvilken ordning er best?

Det er vanskelig å anslå hvilken av modellene som vil passe deg best. Det er vanskelig å regne ut hva du vil ende opp med i pensjon nettopp fordi det avhenger av avkastning på de aksjene pengene investeres i. LO rangerer likevel hybrid standardmodell som den beste, grunnmodellen som nest best og innskuddsordningen som dårligst. Det er blant annet fordi bedriften forplikter seg til å øke pensjonsinnbetalingene i tråd med lønnsutviklingen. Det gir mer trygghet.

Må alle endre tjenestepensjonen?

Alle bedrifter må endre sin tjenestepensjonsordning innen 2017. Banklovkommisjonen åpner imidlertid for at bedriften kan fortsette med ytelsesordning for ansatte født i 1963 eller tidligere. Det er ikke noe bedriftene MÅ gjøre. Ytelsesordning er dyrere for dem, dermed er det stor sannsynlighet for at bedriftene velger en ny ordning, om det ikke allerede har skjedd. Mange bedrifter har siden den nye pensjonsreformen ble innført i 2011, skiftet tjenestepensjonsordning fra ytelses- til innskuddsbasert ordning. Ifølge tall fra Banklovkommisjonen er det rundt 300.000 ansatte i privat sektor som har ytelsesordning i dag, men 1,1 millioner omfattes av en innskuddsordning.

Må det velges ny modell nå?

Nei. Forslaget til ny tjenestepensjonsordning er nå ute på høring. Det er antatt at en ny lov om dette blir vedtatt i Stortinget før sommeren og at den trer i kraft 1. januar 2014.

Banklovkommisjonen går imidlertid inn for at alle bedrifter kan fortsette med de eksisterende tjenestepensjonene i inntil tre år etter at den nye loven har trådt i kraft. Det gjør at bedriftene får tid på seg til å vurdere hvilken ordning som passer dem best.

Hvem velger modell?

Det er arbeidsgiver som har en styringsrett over hvilken pensjonsordning som blir valgt. Men du eller klubben kan be om å få en hånd på rattet i valget av ny tjenestepensjon og det skal oppnevnes en styringsgruppe. Det er likevel til syvende og sist bedriften som velger. Om bedriften allerede har eller velger en innskuddsordning, kan du/klubben sjekke hvor mye som settes av til pensjonssparing. Loven krever minimum 2 prosent av lønna, men å få høynet dette kan være et aktuelt tema i en lokal lønnsforhandling.

Må jeg undersøke noe selv?

I utgangspunktet vil din arbeidsgiver melde deg inn i en tjenestepensjonsordning med lav risiko når det gjelder aksjeplassering. Det er mulig for deg å velge en høyere risiko for å forsøke å få bedre avkastning på pensjonsinnbetalingene. Slik reglene er nå, risikerer du likevel ikke å «spille bort» pensjonen din. Ifølge LO er det ikke så smart å velge en høy risiko om du er over 45 år.

Annonse
Annonse