JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kompetanse, kompetanse, kompetanse

Sigbjørn Johnsen vil at folk skal jobbe lenger for at vi skal videreføre velferdssamfunnet. Skal vi få det til kreves enorm satsing på kompetanse.

knut.viggen@lomedia.no

Ifølge finansministeren viser tall fra NAV at andelen eldre som er i arbeid øker og at økningen har vært spesielt stor de to siste årene.

Statistikk skal man være forsiktig med å uttale seg sterkt om. Men med litt kjennskap til noen bransjer, både i og utenfor LO-systemet, synes det underlig at det skal ha skjedd en brå og voldsom vekst i antall eldre i arbeidslivet de par siste årene.

Ta mediebransjen som et eksempel. Schibsted-avisene i Norge tilbød senest i fjor høst ekstra penger til alle over 62 år for at de skulle slutte. Schibsted er ikke alene. Det er en vanlig nedbemanningsstrategi i norske medier. Den egentlige begrunnelsen for at de gjør dette grepet er ikke bare at de skal ned i antall ansatte, men også at de mener seniorene ikke har – eller kan få – den kompetansen bedriftene trenger. De vil med andre ord drive renovasjon – eller utskifting av arbeidsstokken. Gamle og utdaterte ut. Unge, raske og kompetente inn.

Akkurat det samme som Telenor Norge-sjef Berit Svendsen snakket om i fjor høst og som nå har ført til en ny runde med nedbemanninger blant seniorene.

Få snakker om at bedriftene har hovedansvaret for å fornye og sikre kompetansen i bedriften.

Det er alt for enkelt for en arbeidsgiver, enten det dreier seg om en installasjonsbedrift eller en avis, å kvitte seg med eldre arbeidstakere som har utdaterte kunnskaper og erstatte dem med unge, «freshe» arbeidstakere.

Samtidig som partene i arbeidslivet ikke klarer å sette dette høyt nok på dagsorden og ikke minst sørge for god finansiering av kompetansehevingen, vil folk i mange bedrifter fortsatt oppleve at det er seniorene som må gå.

Det er mange som har ansvar for at 60+ har verdifull kompetanse. Først og fremst bedriftene og arbeidsgiverne. Deretter den enkelte arbeidstaker. Fagforeningene må ha dette som et viktig krav inn i tariffoppgjør og i drøftelser med partene.

Men Sigbjørn, dersom du mener at folk må jobbe lenger så må du og dine kolleger i regjeringen også legge til rette for økt kompetanse. Over hele fjøla.

Annonse

Flere saker

Annonse