JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forsvar retten til kollektiv fritid

Rødts landsstyre har behandlet spørsmålet om søndagsåpne butikker og stiller seg sterkt kritisk til Arbeiderpartiets programforslag om å endre Helligdagsloven.

Å fjerne bestemmelsene om begrensninger på søndagsarbeid er et alvorlig tilbakeskritt for arbeidstakernes rettigheter. I dag jobber 370.000 i varehandelen i Norge. En liberalisering av arbeidstidbestemmelsene i denne bransjen vil ha enorme ringvirkninger, også for en rekke andre tilliggende bransjer.

At Arbeiderpartiet forsøker å tvinge gjennom denne liberaliseringen fungerer i praksis som en tilslutning til Høyre og Frps politikk. I denne saken velger Arbeiderpartiet arbeidsgivernes side i en hundre år lang kamp for regulering av arbeidstiden i varehandelen.

At Handel og Kontor skal gis drøftingsrett på åpningstidene hjelper ikke saken. I en situasjon hvor varehandelen i Oslo har en organisasjonsgrad på 15 prosent, vil drøftingsretten være overlatt til arbeidsgivernes styringsrett.

En drøftingsrett gir ikke vetorett, og så lenge det store flertallet av butikker kan tvinge gjennom søndagsåpne butikker, vil presset på de organiserte bedriftene være så stort at de tillitsvalgte ikke vil ha noen reell mulighet til å hindre dette. Med sitt programforslag overlater Arbeiderpartiet varehandelen og tilknytta bransjer sine arbeidstakere til markedskreftene.

Rødt mener søndagsstengte butikker representerer en viktig samfunnsverdi som verner om en kollektiv fritid og dermed bygger opp under en samfunnssolidaritet mennesker i mellom.

Annonse
Annonse