JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Bruk stemmeretten!

LO-leder Roar Flåthen pisket slett ikke FrP-velgere på sine bedriftsbesøk på Jæren. Han la mest vekt på at alle må bruke stemmeretten.

Fredag 4. september, ti dager før valget. LO-leder Roar Flåthen er på reise på Jæren. Figgjo om morgenen, Kvernelands plogfabrikk til lunsj og Block Berge Bygg på ettermiddagen. Kvelden før hadde det vært gjestebud i Sandnes med 100 deltakere.

– Er det bare rødgrønne velgere som møter opp på disse arrangementene?

– I Sandnes var det nok stort sett de som kom, ja. Men det var et veldig fint møte. Vi fikk en god politisk diskusjon, og dekning i lokalpressa. På bedriftene vet du jo ikke hva folk stemmer. Men det viktigste nå, er at alle bruker stemmeretten, sa Flåthen.

Den norske modellen

Det vi og Flåthen vet, er at på denne kanten av landet er Fremskrittspartiet det største partiet.

– Så hvordan blir lederen i LO, som har gitt store bevilgninger til de rødgrønne, mottatt her? – Her inne blir han nok mottatt veldig godt, sier en kar med rødrutete skjorte, som passerer det røde plogskjæret ved resepsjonen på Kverneland.

Og besøket ble som en oppvisning i den norske modellen. Ledelse og tillitsvalgte tok imot LO-lederen med åpne armer, presenterte bedriften i felles stolthet – og bekymringene i fellesskap.

Driftige Jæren

Men ingen av de to bedriftene med medlemmer i Fellesforbundet klaget over noen krise.

– Det er ingen krise her. Vi har hatt det beste året på 20 år, og har ingen ordreproblemer, sa direktøren på Kverneland, Wolfgang Kreienbaum.

Det er investeringene som er bekymringen. På Kverneland har det vært investeringstørke i flere årtier. Det går maskiner der som er eldre enn de fleste som jobber på fabrikken.

Block Berge Bygg

Å få levelige og like rammevilkår for investeringer, var hovedbudskapet fra konserndirektør Ingvar Løyning og de tillitsvalgte til Flåthen. På Block Berge Bygg var ikke investeringer problemet, området struttet av nye, lyse lokaler for støping av dekk, dragere, søyler og hele vegger av betong.

– Vi har hatt et varsel om å permittere 48, men bare to-tre er permittert, sa klubbleder Arild Grande.

– Det er fordi vi har flere bein å stå på. Flere av fabrikkfolkene kan støpe ute på byggeplassene, noen er leid ut til andre entreprenører.

Jernbane og veier

Fra Block Berge Bygg fikk Flåthen budskapet om behovet for jernbane og veier for å frakte store betongelementer.

–Vi har kjørt store omveier med svær last fordi vi ikke kommer gjennom en undergang ved Moi, sa direktøren som viste rundt, Ingvar Karlsen.

Budskapet

– Det er alltid interessant å komme rundt, og hyggelig å bli mottatt så positivt, oppsummerte Flåthen.

– Og det er alltid et budskap å ta med tilbake.

Hans eget budskap, både til Kvernelands plog-smeder og Block Berge Byggs industribetongarbeidere, var altså å bruke stemmeretten. Men litt bakgrunn for egne meninger fikk de: brosjyren med partienes svar på spørsmålene LO har stilt om arbeidslivet.

Annonse
Annonse