JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høy arbeidsinnvandring = lavere lønnsvekst

Bransjer innen bygg og anlegg med høy innvandring opplevde lavere lønnsvekst i perioden 1998 til 2005.

frode.ronning@lomedia.no

Betyr høy arbeidsinnvandring noe for lønnsutviklinga? To forskere ved Frisch-senteret i Oslo har undersøkt ulike bransjer innen bygg og anlegg, og presenterte tirsdag sine funn: De bransjene som har høyest innslag av arbeidsinnvandrere, har hatt svakest lønnsutvikling i perioden 1998-2005.

Forskerne Oddbjørn Raaum og Bernt Bratsberg la fram tallene på et seminar i regi av Fafos Østforum i dag, tirsdag.

Lavest lønnsvekst blant malere og tømrere

De har blant annet funnet at malere og tømrere har hatt dårligere lønnsutvikling enn elektrikere, rørleggere og veiarbeidere i perioden 1998 til 2005. Samtidig har det vært høyest innslag av arbeidsinnvandrere blant nettopp malerne og tømrerne.

Forskerne minner om at også tømrere og malere har hatt en positiv lønnsutvikling i den aktuelle perioden, men at lønnsveksten ikke har vært like høy som i enkelte andre bransjer.

Arbeidsinnvandring ikke årsaken?

Raaum og Bratsberg har bare sett på lønnsutviklingen til dem som allerede var i bransjen, og ikke inkludert lønna til nykommerne fra utlandet. Slik har de kunnet undersøke hvordan lønna utvikler seg for dem som allerede var her, og sammenligne bransjer med høy og lav arbeidsinnvandring.

De to forskerne understreker at de ikke mener arbeidsinnvandringen er årsaken til lavere lønnsvekst i noen bransjer, men at de har funnet et sammenfall mellom lavere lønnsutvikling og høy innvandring.

Beskyttede bransjer

Raaum og Bratsberg peker på at elektrikere, rørleggere og maskinførere trenger sertifisering eller må forholde seg til norske bransjestandarder for å kunne jobbe her til lands. Dette har gjort at innslaget av arbeidsinnvandrere i disse bransjene har vært lavt fra 1998 til 2005.

De formelle kravene til kompetanse og utdanning kan derfor ha ført til relativt bedre lønnsutvikling i disse bransjene.

Avgang til trygd

Raaum og Bratsberg har funnet at i bransjer med høy arbeidsinnvandring, vil arbeidsinnvandrere til en viss grad erstatte de lavest lønte i bransjen. De har også funnet at i bransjer med høy arbeidsinnvandring, har det vært større avgang til trygd.

Før EU-utvidelsen

Forskerne har sett på utviklingen i en rekke bransjer i perioden 1998 til utgangen av 2005. De har derfor bare fanget opp starten av den store innvandringen fra Øst-Europa etter EU-utvidelsen 1. mai 2004.

Forskerne håper på nye midler for å kunne undersøke hvordan det har gått etter 2005.

– Se på hotell og restaurant!

LOs sjeføkonom Stein Reegård sa i en kommentar til undersøkelsen at han håper nye bransjer kan bli undersøkt, slik som hotell og restaurant samt transport og renhold.

Annonse
Annonse