JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig med hvileskjær

I dag starter vårens tariffoppgjør. Det er ingen grunn til å hvile på laurbærene.

År etter år har de fleste norske arbeidstakere opplevd en jevn vekst i kjøpekraften. Fra 2011 til 2012 fikk vi i gjennomsnitt 3,2 prosent mer å bruke i lommeboka. I et europeisk perspektiv er det unikt. Du har hørt det før, men like fullt er det viktig ikke å glemme at i andre land er det en seier for fagbevegelsen å kjempe seg til en opprettholdelse av kjøpekraft, pensjon og sosiale goder. Mange opplever at de får stadig mindre penger å rutte med.

Du har også hørt det samme budskapet fra arbeidsgiverne. NHO mener at det heller ikke i år er rom for tillegg både sentralt og lokalt. Det å tro på nulloppgjør i et arbeidsliv hvor hjulene går raskt rundt og overskuddene mange steder er store, er naivt. Arbeidsfolk skal naturligvis ha sin rettmessige del av verdiskapningen i samfunnet.

Den store utfordringen ved årets oppgjør blir ikke å sikre kjøpekraften, slik LOs representantskap vedtok for noen uker siden. LOs hovedoppgave ved forhandlingsbordet blir å kjempe for at de lavlønte nærmer seg gjennomsnittet. LO-lederens budskap til representantskapet var tydelig: «Det er bare vi som kan stå på barrikadene for de lavlønte og for likelønn. Det må vi gjøre hvert eneste år. Ellers vil forskjellene øke.»

I NHO er de ikke like opptatt av denne problemstillingen. Årets tariffoppgjør er LO-leder Roar Flåthens siste. Det er ingen grunn til å tro at det blir det enkleste.

Annonse

Flere saker

Annonse