JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mineraler skaper jobber

Verdiene av metallene og mineralene som ligger under jorda bare i Nord-Norge er anslått til 1 500 milliarder kroner.

Myndighetene røper i dag vilje til å satse sterkere på utvinning av mineraler og metaller, men det går tregt i et statlig byråkratisk system som kommer på toppen av strid med lokale myndigheter. Utfordringer i lag med reindrifta kommer i tillegg. Vi opplever at etter 5-10 års søknader om oppstart, er det forligger det enda ikke tilatelser

Vi har en masse mineraler og metaller i Norge som kan skape flere tusen arbeidsplasser, og når vi tenker på at én bergverksarbeider, skaper 3-4 arbeidsplasser som en ringvirkning i samfunnet er dette noe som kommer distriktene tilgode, da bergverk som oftes er i nærhet til distriktet.

Det vil være viktig for oss at vi har en god mineralstrategi som også korter ned på oppstarttiden på forekomstene. I dag tar det så lang tid, at interesserte aktører trøttes ut og faren for å miste gode investorer er stor.

Vi nødt til å påvirke til en mer forutsigbar saksgang for oppstart der byråkratiet kortes ned og avgjørelsene ligger på et mer overordnet nivå.

Når vi tenker på samfunnet i Kautokeino, vil flere arbeidsplasser stoppe fraflytting av ungdom, og dermed vil den samiske kulturen ivaretaes på en god måte. Samisk kultur utvannes fort i byen.

Når vi tenker på at vi i Europa er helt avhengig av import av metaller vil det være egoistisk av oss å ikke tillate utvinning i eget land. I Norge har vi strenge miljøkrav som gjør at vi belaster det globale miljøet mye mindre. Vi har også en arbeidsmiljølov som sikrer en trygg arbeidsplass for de ansatte.

Vi ønsker raskere oppstart på forekomster, slik at vi alle kan se at bergverk kan drive ilag med naboer, reindrift og med å ivareta miljøet godt. Med den nye bergverksloven som sikrer midler til opprydding etter forekomsten er tom, vil et omdiskutert tema være lagt dødt.

Bergindustrien jobber godt og langsiktig for et godt omdømme i fremtiden.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 4/2013)

Annonse
Annonse