JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ikke bruk unntaks-bestemmelsene

Overenskomst for Renholdsbedrifter mellom Arbeidsmandsforbundet og NHO Service ble allmenngjort i september 2011. Norsk Arbeidsmandsforbund har søkt Tariffnemnda om videreføring av allmenngjøring. Tariffnemnda la saken på is i påvente av Høyesterettsdommen om allmenngjøring på verftene.

ane.borrud@lomedia.no

5. mars kom Høyesterett med sin dom. Tariffnemnda kan allmenngjøre deler av tariffavtalen som ikke går på lønnsbestemmelser. EØS-avtalen står ikke i veien for dette.

Dette er en stor seier for hele fagbevegelsen. Og også en seier for renholderne. Allmenngjøringen av renholdsoverenskomsten § 6 punkt 1 og 2, og § 9 punkt 1, er ikke i strid med EØS-avtalen. Tariffnemnda kan dermed kreve at alle fast ansatte i renholdsbedrifter skal få dekt sko, og at alle bedrifter skal holde renholderne med hensiktsmessig arbeidstøy og eventuelt legitimasjonskort. Og dersom en arbeidstager sendes til arbeidsoppdrag utenfor fast arbeidssted og må overnatte, skal arbeidsgiver betale kost og losji.

Likevel er det skjær i sjøen. Sterke krefter på arbeidsgiversiden vil ha allmenngjort en lavere lønn enn dagens. I dag er lønnsnivået for renholdere med 0-2 års ansiennitet i renholdsoverenskomsten allmenngjort. Det vil si at alle renholdere som er omfattet av allmenngjøringen skal minst ha en lønn på 156 kroner og 86 øre timen.

Dette mener NHO er for høyt, og vil at Tariffnemnda skal ta i bruk unntakshjemmelen i loven om allmenngjøring, som sier at i særlige tilfeller kan Tariffnemnda fastsette andre lønns- og arbeidsvilkår enn det som følger av tariffavtalen. Det er ikke usannsynlig at det er satsene i Riksavtalen mellom Fellesforbundet og NHO Reiseliv NHO skjeler til, som er nesten 20 kroner lavere i timen enn dagens allmenngjorte sats.

Det vil vi på det sterkeste fraråde. Hvis nemnda bestemmer å allmenngjøre andre satser enn de som følger etter tariffavtalen for renhold, vil vi i realiteten få en nasjonal minstelønn som partene i arbeidslivet ikke har mulighet til å påvirke.

Annonse
Annonse