JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Normalt å bli ufør

Hver tiende nordmann i yrkesaktiv alder er ufør. I alt 310 000 har i dag uføretrygden som sin inntekt.

sym@lomedia.no

Under tittelen «Normalt å bli ufør på jobb» forteller Fagbladet historien til Dagny Gjøse. I løpet av ett sekund i 2005 ble livet hennes dramatisk endret. Hun skulle løfte en 130 kilo tung pasient og det gikk galt. Fremdeles kjemper hun i rettsapparatet for å få yrkesskadeerstatning. I den sjuende rettssaken fikk hun endelig full seier. Men forsikringsselskapet anket den enstemmige dommen rett før fristen gikk ut.

Dagny Gjøse har i retten fått høre fra motparten at den som velger et slikt yrke, må regne med å bli skadet. Når åtte av ti helsefagarbeidere blir uføre er dét normalen. Men det skal ikke være normalt å bli ufør i norsk arbeidsliv. Fagbladet påpeker helt riktig at vi her snakker om kvinnearbeidsplasser. Og at nesten 90 prosent av alle yrkesskadeerstatninger går til menn. Kvinner helsediskrimineres.

I forslaget til nytt handlingsprogram som skal behandles på LO-kongressen i mai, fastslår LO at «det må være skaden og ikke yrkesbakgrunn eller kjønn som skal gi den enkelte arbeidstaker rettigheter i lovverket». Og LO krever at alle arbeidstakere må sikres rask og uhildet behandling. «LO vil arbeide for å fjerne kjønnsrelaterte ulikheter i helsetilbudet og yrkesskadeerstatningen, og være pådriver for at det utformes et bedre grunnlag for å forebygge og behandle sykdom og uførhet hos kvinner», heter det i programforslaget.

Dagens rødgrønne regjering deler denne målsettingen. I revidert nasjonalbudsjett for snart ett år siden, kom det en rekke tiltak. Ett av dem er at belastningslidelser skal omfattes av yrkesskadeordningen. Det skal også opprettes en arbeidsskadeenhet som skal avgjøre krav om erstatning. Det betyr enklere og forhåpentligvis langt raskere behandling av sakene. Partene i arbeidslivet skal også involveres i større grad enn i dag. I løpet av våren kommer lovforslaget som forhåpentligvis skal sikre at kvinner likestilles med menn når det gjelder yrkesskadeerstatning.

Viktigere er det å sørge for at det ikke er normalt å bli ufør. Det er helt uakseptabelt at åtte av ti helsefagarbeidere får ødelagt helsa. Vi skal ha et likestilt og sunt norsk arbeidsliv.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 5/2013)

Annonse

Flere saker

Annonse