JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Høyre beskatter LO-kontingenten

Høyre vil halvere skattefradraget for fagforeningskontingenten. – Vi kan ikke gi skattefordeler til alle, og organisasjoner bør stå på egne bein, sa Erna Solberg under onsdagens frokostmøtet i LO-regi.

Erna Solberg presiserte at Høyre ikke vil gi skattelette som stimulans til medlemsvekst. LO selv måtte ha noe å tilby landets arbeidstakere. Dette fikk LO-leder Roar Flåthen til å lene seg mot pressebordet og spørre:

– Men var det ikke slik at Bondevik-regjeringen ga rett til fratrekk for gaver til veldedige formål?

Svekket velferdsstat?

Uttalelsen falt på slutten av dagens frokostmøte, der tidligere statsminister i Sverige, Ingvar Carlsson og Erna Solberg i Høyre diskuterte om et eventuelt regjeringsskifte i Norge med Høyre i posisjon vil føre til en ny retning.

Bakteppet var om den nordiske velferdsmodellen ville bli svekket ut fra erfaringene i Sverige.

Usolidarisk i Sverige

Tidligere statsminister Ingvar Carlsson ga dette eksempelet:

– Fagbevegelsen forhandler ikke bare om lønn. Den har også samfunnsmessige oppgaver. Forbundene har fått i oppdrag – med bidrag fra det offentlige – å administrere arbeidsledighetskassa. De endringer i regelverket som nåværende borgerlige regjering har foretatt, har ført til stort frafall av fagorganiserte i både LO og tjenestemannsorganisasjonen TCO, påpekte han.

Økt klasseskille

De nye bestemmelsene innebærer at ansatte i de mest utrygge jobbene og med lavest lønn betaler mest i kontingent til kassene.

En bygningsarbeider betaler 425 kroner måneden til kassa, mens en bygningsingeniør betaler 90 kroner, en lavlønt betaler rundt 400 kroner, mens offentlig ansatte betaler en minstesats.

– Dette er en bevisst politikk fra de borgerlige partiers side, mente Carlsson og tilføyde:

– Denne politikken bidrar ikke bare til økt klasseskille, men har gitt en utrygghet i arbeidsmarkedet som aldri har vært større siden krigen.

Seks rapporter

Etter oppdrag fra LO har Fafo utarbeidet seks rapporter om den norske modellen.

Fafo mener at rapporten viser at Danmark, Sverige og Norge utvikler seg i ulike retninger, selv om det også er svært mange likhetstrekk mellom samfunnsmodellene sammenliknet med andre land.

Men det er også viktige forskjeller både når det gjelder institusjonelle forhold og resultat.

Ingen propaganda

Rapporten fikk Erna Solberg til å utbryte at det fins mange fellestrekk mellom borgerlige partier og de rødgrønne.

Hun konsentrerte sitt innlegg om hvordan bidra til å få de mange utenfor arbeidslivet tilbake i jobb og advarte mot offentlige tiltak, som medførte passivitet og ikke førte til aktiv handling for å skaffe seg jobb.

For få jobber

Dette fikk Ingvar Carlsson til å replisere:

– Vi frykter en dramatisk økning i arbeidsledigheten de kommende år uten aktive tiltak fra regjeringen. Ungdomsledigheten er allerede oppe i 20 prosent, og vi vil få en ledighet på 11 prosent. Det gjelder lite med stimuli til aktiv jobbsøkning når det ikke fins arbeid.

Annonse

Flere saker

Annonse