JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

En stor seier i en tynn tråd

LO knuste NHO i Høyesterett. Dommen i verftsaken er karakterisert som den viktigste dommen for LO i nyere tid. Men det forutsetter at lovgiverne ikke endrer loven.

torgny.hasaas@lomedia.no

Åtte verft med støtte fra NHO og Norsk Industri stevnet den statlige tariffnemnda var ulovlig. Tariffnemnda har vedtatt å allmenngjøre at alle som arbeider på norske verft skal følge Industrioverenskomstens bestemmelser om reise, kost og losji, utenbystillegget og arbeidstid i tillegg til lønna.

Saken har gått gjennom alle norske rettsinstanser pluss en tur til Efta-domstolen.

Allmenngjøringsordninga kom som et resultat av det norske medlemskapet i EØS i 1993. Da sluttet Norge seg til EUs indre marked, og loven ble vedtatt for å forhindre sosial dumping. Men det var først etter EU-utvidelsen i 2004 at allmenngjøring ble et aktivt verktøy.

I praksis har det bare vært i perioden med en rødgrønne regjering at allmenngjøring og Tariffnemndas arbeid har vært på dagsorden.

NHO har gang på gang gått løs på allmenngjøring, og det er fra høyresida i norsk politikk de henter sin politiske styrke.

I retorikken har Høyre snudd. De understreker gang på gang at det ikke kommer til å bli store forskjeller i arbeidslivspolitikken om det blir en høyredominert regjering i forhold til dagens regjering. For snart et år siden gikk ut stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen ut i Aftenposten og annonserte en kraftig endring i partiets arbeidslivspolitikk. Han varslet at forslagene skulle bli en del av Høyres program for neste stortingsperiode.

Men hvis en leiter i programforslaget er det lite spor å se etter en slik kuvending. Sosial dumping eller allmenngjøring er ikke nevnt i det hele tatt.

Det er mulig å diskutere verdien av partiprogram og hvor bindende de er for politikken, men når et tema ikke er nevnt i det hele tatt i programmet er det i hvert fall ikke bindene.

Heller ikke i Fremskrittspartiets partiprogram ser en spor etter slikt.

Seieren i Høyesterett forutsetter at loven ikke endres. Endres flertallet i den lovgivende forsamlingen, Stortinget, kan også loven endres.

Derfor henger seieren i Høyesterett i en tynn tråd.

Annonse
Annonse