JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nettkloakken

Hvorfor skal folk få lov til å spre hat, grunnløse ytringer og feilinformasjon på nettet, spør Ulf-Terje N. Eliassen.

Jeg undres og blir ofte en smule irritert når jeg leser nettdebatter. Ikke nødvendigvis fordi jeg er uenig i opprinnelige sak, men måten mange kaster seg på en påstand eller en ytring som lett avler negativitet og en lang tråd av ytringer som: «Samfunnet går snart under», «Norge er et u-land», «Nå kan det ikke bli verre». Verre blir det når dette igjen utvikler seg til en storm av tråder med hat-ytringer, generalisering og konspirasjonsteorier.

Fellestrekk for disse ytringene er at de sjelden har et konstruktivt og faktabasert fokus. Det virker mer som det er om å gjøre å henge ut noen eller enkeltgrupper. Og vi lurer på hvordan vi får bukt med mobbing, når voksne personer opptrer på nettsamfunn med samme tendens som gruppemobbing?

At vi har ytringsfrihet i landet er prisgitt, også for utrykk som kan være på kant med en allmenn oppfatning. Men skal en debattere bør en også være seg sitt ansvar bevisst og ha et faktagrunnlag i bunn. Problemet er disse påslengerne, som gjerne «tar over» debatten med synsinger og grunnløse påstander og gjør det om til en sannhet Debatten i seg selv tar gjerne helt andre vendinger enn den opprinnelige saken.

Jeg vil gi en honnør til de aviser og nettsamfunn som aktivt filtrerer usaklige innlegg og som krever at personene identifiserer seg. Det gjør i det minste at en må tenke seg om en ekstra gang før en slenger inn en tilfeldig kommentar uten konstruktiv mening.

Faren er ikke én tilfeldig kommentar, men strømmen av de som henger seg på en påstand uten selv egentlig å ha gode nok kunnskaper om temaet, eller bare ønsker å spre hat mot noe de selv mener er feil ut ifra eget ståsted uten å ta hensyn til en større helhet i temaet.

Er det da riktig at noen personer kan prege en debatt kun for å spre hat, grunnløse ytringer og feilinformasjon? Jeg savner debatter som kan gi ulike og konstruktive innlegg, slik at saken i seg selv kan bli nyansert og føre til gode forslag, istedenfor at en skal bli oppgitt over innlegg som kun ødelegger debatten og saken i seg selv.

(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 5/2013)

Annonse
Annonse