JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utfordrende høst for reiselivet

Til tross for at sommeren ble bedre enn fryktet, er det mange reiselivsbedrifter som ikke tjener penger, melder NHO Reiseliv.

Det viser en undersøkelse gjort blant NHO Reiselivs 2.300 medlemmer. 426 bedrifter over hele landet har svart på spørsmål om den aktuelle situasjonen, og deres forventninger til fremtiden.

– Fortsatt er en av fire bedrifter som vurderer mulighetene til å drive lønnsomt i 2009 som dårlige. En av tre reduserer aktiviteten i bedriften, og det forventes bemanningsreduksjon i en av fem bedrifter. Det vitner ikke akkurat om gode tider for norsk reiseliv, sier administrerende direktør i NHO Reiseliv, Knut Almquist.

– Mer til markedsføring!

Han mener tiden er mer enn moden for at regjeringen, som har reiseliv som satsingsnæring, nå setter i verk tiltak for å stimulere ny vekst og lønnsomhet i næringen.

– Undersøkelsen viser at vekst i markedet er det viktigste for reiselivet. Da kreves det ekstra kraft bak profileringen av Norge som reisemål, og at yrkestrafikken og kurs- og konferansemarkedet igjen skyter fart. Til det første kreves det at regjeringen øker bevilgningene til markedsføring for 2010, til det andre at det offentlige blir en større bestiller av kurs- og serveringstjenester i en tid når markedet ligger nede, sier Almquist.

– Det vil ikke bare gi reiselivet mer å gjøre – det vil også sikre arbeidsplasser, sier han.

– Senk moms på servering!

Almquist minner om at reiseliv er en næring som har lav lønnsomhet sammenliknet med andre næringer – og for å vokse trenger den bedre rammevilkår.

– Det beste ville være å redusere merverdiavgift på servering fra 25 til 14 prosent. Med andre ord en harmonisering med momsen på mat og take-away. Det vil kunne øke lønnsomheten i reiselivet med i snitt 3,42 prosentpoeng på bunnlinjen, og tredoble lønnsomheten i serveringsnæringen, avslutter Almquist.

Annonse

Flere saker

Annonse