JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Opposisjons-slitasje

Blir vi aldri leie av å høre på en opposisjon som aldri er fornøyd; kan gjøre alt mye bedre og har tilgang til flere penger enn regjeringen?

- Vi forsøker å være moderate i det vi lover, og vite at vi kan gjennomføre ting. Det finnes ting vi vil komme til å la være å love, fordi vi ikke er sikre på om det kan gjennomføres, sa Høyre-leder og statsministerkandidat Erna Solberg nylig til Aftenposten.

Av en eller annen grunn høres det bare ikke slik ut. Enten det snakkes om boliger, veger, sykehus, terror eller hva det nå skulle være, så har opposisjonen de beste løsningene og de fleste pengene.

Høyres samferdselspolitiker Ingjerd Schou illustrerer dette godt når hun uttaler seg om regjeringens jernbaneplaner.

– Hvorfor skal folk tro på regjeringen når spaden, etter sju år med planlegging, ennå ikke er stukket i jorden for bygging av Follobanen. Penger er viktig, men ikke alt. Regjeringen nekter å ta i bruk nye metoder som kortere planleggingstid, effektiv, helhetlig utbygging og andre finansieringsformer, sa Schou.

Det er mer velkjent at partneren til Høyre mener at penger ikke er alt.

«Fremskrittspartiet sier nei til uløste problemer og ja til en ny handlingsregel for bruk av oljepenger», ifølge partiets egen hjemmeside og partileder Siv Jensen.

Det er naturligvis helt riktig at den rødgrønne regjeringen ikke har løst alle utfordringer samfunnet står overfor. Og opposisjonen benytter enhver anledning til å påpeke nettopp det. Som når Venstres leder Trine Skei Grande sier til NTB at den rødgrønne regjeringen mangler troverdighet etter åtte år med for svak forskningsinnsats. Hun snakker om den samme forskningsmeldingen som faglige miljøer karakteriserer som positiv. Noe av det samme er reaksjonen på den ferske terrormeldingen som i alle hovedsak er blitt godt mottatt. Men hvor Høyre benytter anledningen til å understreke at man har grunn til å forvente noe mer etter 600 dager med arbeid.

Nå er ikke jeg objektiv når det gjelder politikk og politiske valg. Men jeg er ikke alene om å sukke oppgitt hver gang Høyre, Venstre eller Fremskrittspartiet slakter regjeringen og garanterer at de skal gjøre det veldig mye bedre på absolutt alle områder. Ett siste eksempel. Den rødgrønne regjeringen har satset mer enn noen andre regjeringer på samferdsel. De overoppfyller egne ambisjoner. Like fullt går Høyre ut og «garanterer et taktskifte i veibyggingen hvis partiet kommer i regjering etter valget. Løftene skal innfris.»

De dårlige rødgrønne meningsmålingene blir ofte forklart med regjeringsslitasje. I mine ører sliter opposisjonen like mye med å fornye seg. På ett eller annet tidspunkt vil det også slå ut på meningsmålingene.

Annonse

Flere saker

Annonse