JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krise i vinter - full fart i dag

Det ble nesten full stans for de drøyt 100 ansatte ved Støren Treindustri i vinter. Nå er 93 tilbake i jobb – i hvert fall til jul, sier klubbleder Svein Hovin.

Da Magasinet besøkte Støren Treindustri før jul i fjor, var det lønnsproblemer de ansatte var opptatt av – at de ikke hadde fått lavlønnstillegg til tross for at de faktisk er lavlønte.

Krisa var ikke noe stort tema - de trodde nok den kunne gi færre ordre, men merka ikke så mye til den.

Gikk i svart

– Og så slo krisa inn. Det var som om noen skrudde av en bryter, sier klubbleder Svein Hovin.

Vinteren 2009 var det nesten stille i hallen der takstoler og elementer til eneboliger og leiligheter til vanlig blir produsert. De pleide å ligge på 80.000 takstoler i året. Nå sto 15 – 20 mann sto igjen på noen småordre.

– Vi var litt over 100. Over 80 ble permittert. Nå er vi 93 tilbake i produksjonen, og nedgangen skyldes ikke oppsigelser, men naturlig avgang, sier Hovin.

– Men nå har vi også lært at endringer i ordresituasjonen kan komme brått. Så nå sier jeg at bestillingene vi har, gir oss arbeid fram til jul. Og så håper jeg vi får flere oppdrag.

Optimisme og lave renter

Da LO-sekretær Trine-Lise Sundnes besøkte bedriften nylig, sa direktør Roald Haug at krisepakkene til regjeringa ikke hadde hjulpet bedriften. De var rettet mot bygg og rehabilitering av barnehager og skoler, mens Støren Treindustri jobber med nybygg på boligmarkedet. Haug mente det som har løftet dem ut av krisa, er generell framtidstro og lave renter.

Lavlønnstilleggene

– Har dere dempa lønnskravene noe i denne situasjonen? – Nei! Vi er jo lavtlønte, og skal det være noen mening i lavlønnstillegg, så må det jo gis til dem som er lavlønte, ikke ut fra et gjennomsnitt i en overenskomst. Det gir vi oss ikke på.

Annonse

Flere saker

Annonse