JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Thatcher er død, nyliberalismen lever

Da Jens Stoltenberg og andre ILO-delegatene startet sine innlegg om krisen i Europa, forårsaket av blant annet nyliberalistisk politikk, nådde nyheten om tidligere statsminister Margaret Thatchers død Oslo.

nina.hanssen@lomedia.no

Overskriftene om den dramatiske krisen i Europa på nettavisene ble raskt byttet ut med minneord og hyllest til nyliberalismens mor, kjent som Jernkvinnen. Glemt var baronesse og statsminister Thatchers rolle som fagforeningsknuser, privatiseringsforkjemper og krigshisser.

Det var hun som reformerte partiets politiske ideologi fra tradisjonell konservatisme til mer radikal økonomisk liberalisme der markedet bestemte det meste. Thatcher ble kjent for uttalelsen «There is no such thing as society». Forbilde var en B-skuespiller fra Hollywood, California. Ronald Reagan, cowboyen som ble amerikanske president 20 år før en annen cowboy, George W. Bush jr, bosatte seg i Det hvite hus.

I Thatchers verden fantes det ikke et samfunn, men bare individuelle menn, kvinner og deres familier. I Thatchers verden kunne man stable individer oppå hverandre i all evighet, men de ble aldri et fellesskap - bare en samling individer.

Når velferdsstaten organiseres lik en slik markedslogikk, blir også Thatchers ord virkelighet. I sin storhetstid gjennomførte jernkvinnen omfattende privatiseringer av statseide bedrifter, omfattende skattelettelser for de rike og store nedskjæringer av den britiske velferdsstaten som hun oppfattet som sosialisme. I en tid med stor uro bekymret den økte arbeidsledigheten henne ikke.

Den samme politikken føres av europeiske statsledere den dag i dag. Nå er det ikke britiske gruvearbeidere som roper, men millioner av ungdom.

Thatchers iver etter å svekke fagbevegelsen er velkjent. Noen mener den britiske fagbevegelsen, og særlig gruvearbeiderne, ikke var som andre fagbevegelser – det kommer an på øynene som ser.

I 1980 jobbet The Iron Lady hardt for å svekke faglige tillitsvalgtes innflytelse og streikeretten. Men dette var ikke noe som ble fremhevet da den nåværende britiske statsminister David Cameron og president Barack Obama hyllet en «stor og modig politiker» i dag.

På ILO-møtet i Oslo i går var det ingen som snakket varmt om Thatchers innsats for en bedre arbeidsmarkedspolitikk. Jeg kan ikke huske at hennes navn overhode ble nevnt, heller ikke etter at hennes dødsfall ble offentliggjort for forsamlingen..

Isteden snakket Jens Stoltenberg og de andre med en sterk bekymring for at finanskrisen er blitt en jobbkrise. I enkelte europeiske land, og da særlig Hellas og Spania hvor ungdomsarbeidsløsheten nærmer seg 60 prosent, ser vi en tapt generasjon av unge mennesker; ute av arbeidslivet, ute av opplæring og ute av markedet.

Politikere på ILO-møte etterlyste tiltak for å unngå en alvorlig samfunnskrise og politisk tilbakeslag. I en fersk rapport fra ILO kom de med en sterk oppfordring til en effektiv sysselsettings- og sosialpolitikk som kan sikre vekst, konkurranseevne og gode jobber. Det handler ikke om enten eller, men om både og.

Bare de siste seks månedene har én million mennesker mistet jobben i EU-landene. Ifølge den nye ILO-rapporten har krisen fram til februar 2013 ført til 26,3 millioner arbeidsledige i Europa – 10,2 millioner flere enn da den globale finanskrisen brøt ut i 2008.

Det blir for sterkt å gi Margaret Thatcher skylda for dagens krise, men de tankene og politiske ideene hun sto for er ingen medisin – de ville bare gjort vondt verre.

Annonse

Flere saker

Annonse