JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaransvar i Danmark?

Den danske Enhedslisten tror tida jobber for solidaransvar også på danske byggeplasser.

– Det er rett og slett nødvendig med en lovgivning på dette området, sier Lene Barfod, Enhedslistens talsperson i arbeidsmarkedsspørsmål, til Fagbladet 3F.

Flere ferske eksempler på at utenlandske selskaper stikker av fra lønnskrav, skatt og moms uten at det får konsekvenser, gjør at Enhedslisten nå tar opp spørsmålet på nytt.

– Vi er nødt til å ha regler som gjør at danske firma, enten de er byggherrer eller hovedentreprenører, sikrer seg at de har med reelle firma å gjøre, sier Barfod til Fagbladet 3F.

– Det skal også innebære at de står ansvarlige for at underentreprenørene utbetaler lønn og betaler skatt og avgifter.

Mange land

Barfod viser til at åtte EU-land har innført solidaransvar, og at Norge vil få solidaransvar ved nyttår. Enhedslisten har tidligere tatt opp dette kravet i sammenheng med en rekke krav som skal hindre sosial dumping – uten å få flertall for det.

I– Men jeg tror tiden arbeider for forslaget fordi det etter hvert kommer flere og flere eksempler på at utenlandske firma stikker fra regningen – ikke bare til de ansatte og fagforeningen, men også til vår felles husholdning.

Lov må til

Ifølge 3F ønsker det danske BAT-kartellet en skjerping av overenskomstbestemmelsene med det samme formålet, men Barfod mener solidaransvar må forankres i en lov, fordi det gjelder hele det danske samfunnet.

Line Barfod har i første omgang spurt arbeidsminister Inger Støjberg fra Venstre om regjeringen tenker på å innføre solidaransvar etter norsk modell.

Annonse
Annonse