JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Norske regler for Ryanair, sier myndighetene

Ryanair må forholde seg til norske lover og regler, fastslår Arbeidsdepartementet og Skatteetaten.

Ryanair hevder at siden de er et irsk selskap og deres ansatte lønnes i Irland, er det irske lover og regler som gjelder.

Det er ikke Arbeidsdepartementet enig med dem i. Også skatteetaten vurderer det slik at selskapets personell bosatt i Norge er skattepliktige hit.

– Norsk rett gjelder for arbeid som utføres i Norge, sier seniorrådgiver i Arbeidsdepartementet Bente Bakke til NTB.

Hjemmebasen

Reglene gjelder for flygende personell, mener departementet.

– Norske regler gjelder for piloter og kabinpersonale som er ansatt i et utenlandskregistrert flyselskap og flyr i utenlandskregistrerte fly, men som er ansatt ved en base i Norge som er start– og avslutningssted. Hovedregelen er at det landets rett der arbeidet utføres i eller fra som skal gjelde, ikke det landet hvor arbeidsgiveren er registrert eller har sitt «hjemsted», sier Bakke til NTB.

Komplisert trygd

Spørsmålet om Ryanair-personell skulle vært omfattet av norske trygdeordninger er noe mer komplisert, ifølge departementet.

Men en regelendring fra 2. februar 2013 slår fast at «flypersonell skal være omfattet av trygdelovgivningen i landet de har hjemmebase i» - altså det stedet der arbeidet starter og ender og der vedkommende har fri og bor.

Arbeidsdepartementet understreker at de ikke uttaler seg om enkeltsaker, og ikke om historien til italienske Alessandra Cocca, som går til sak mot Ryanair.

– Reglene er kompliserte og konkrete saker kan derfor ikke avgjøres uten full tilgang til alle sakens fakta, sier Bakke.

Skatt til Norge

Også Skatteetaten understreker at de kun uttaler seg på generelt grunnlag. Og da er reglene greie, ifølge senior kommunikasjonsrådgiver Anne Kirkhusmo.

– Personer som er bosatt i Norge er skattepliktig til Norge for alle sine inntekter og all formue. Dette gjelder også inntekter opptjent i utlandet, sier hun.

Skatteavtalen mellom Norge og Irland sier at personer som er bor i Norge og som arbeider for et irsk selskap også kan beskattes i Irland.

– Norge som er personens bostedsland skal da innrømme fradrag i den norske skatten (kreditfradrag) for den skatt som er betalt i Irland for å avhjelpe dobbeltbeskatning, sier Kirkhusmo. (ANB–NTB)

Annonse

Flere saker

Annonse