JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Satser bare halvveis

Regjeringen satser bare halvveis i samferdselspolitikken, mener Venstres nestleder.

helge.birkelund@anb.no

Nasjonal Transportplan (NTP) presenteres klokka 12.00 fredag, bare to timer før Venstre åpner sitt landsmøte på Fornebu.

Ut fra alle lekkasjene som er kommet mediene for øret, forventer ikke Venstre-nestleder Ola Elvestuen det helt store.

– Gjennom de signalene som har kommet, virker det som regjeringen har et halvert ambisjonsnivå i forhold til hva jeg forventer, sier Elvestuen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Indre triangel

Oslo-byråden gleder seg til å se den endelige stortingsmeldingen. Han frykter imidlertid at meldingen bare gir halvveis grønt lys for InterCity-satsingen, det vil si det såkalte indre triangelet som gir full utbygging til Fredrikstad, Tønsberg og Hamar.

– Med de signalene som er kommet, halverer man ambisjonsnivået med å kjøre det indre triangelet. Det er omtrent som å bygge andre- og tredjeetasjen uten å bygge første i hele dette prosjektet. For oss er det avgjørende at man bygger hele veien ut, og at det inkluderer Oslotunnelen. Det er først når vi gjør hele prosjektet at man også får utnyttet den muligheten som ligger innenfor dennes satsingen. Med bare denne korte forlengelsen, er det bare snakk om å forlenge lokaltrafikken, mener Elvestuen.

– Staten må inn

I tillegg mener han de store byene trenger en sterkere statlig satsing i kollektivtrafikken, spesielt når det gjelder de store, tunge infrastrukturtiltakene. Det gjelder bybanen i både Bergen og Stavanger, og i Osloområdet viser han til Fornebulandet og til Akershus universitetssykehus (Ahus).

– Disse tingene er ikke mulig å gjennomføre bare med bompenger. Staten må sterkere inn på investeringssiden, mener Elvestuen.

– Les også: Fjerner sovevognene?

– I tillegg kommer det sykkelsatsing med en belønningsordning for sykkel. Vi går også inn for en balansert utbygging av E39 og E6. Det er helt avgjørende for Venstre å komme i regjering, så vi får gjennomført det dagens regjering ikke har klart å gjennomføre, sier Elvestuen.

– Det tar tid å bygge ut infrastruktur. Men du får gjort mye på ti år. Vi går inn for en satsing gjennom statlig styring av reguleringen, prosjektorganisert finansiering og en obligasjonsmodell for finansiering, legger han til.

Trepartiregjering

Venstre-leder Trine Skei Grande mente på en overfylt pressekonferanse onsdag at partiet primært ønsker en regjering etter valget bestående av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, en regjering som prioriterer klima og kunnskap.

– Det er ikke engang sikkert at det er nødvendig med en flertallsregjering, mener Skei Grande, som ikke svarte på direkte spørsmål om Høyre må velge mellom Fremskrittspartiet eller Venstre/KrF.

Samtidig la hun heller ikke skjul på at partiet hennes er uenig med Høyre på mange områder, som blant annet muligheten for utbytte for private skoler, utbygging av Lofoten/Senja/Vesterålen, satsning på kollektivtrafikk, pappaperm, fattigdomssaken og asylbarna. (ANB)

Annonse
Annonse