JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fra fiskeslo til bio-gull

Avansert foredling av bi- og restprodukter som fiskeslo, skal gi et maritimt bioeventyr over det ganske land.

anders.sandbu@anb.no

Det har i hvert fall kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) klokkertro på.

– På kort sikt handler satsingen om teknologi, kunnskap og nettverk. Men satsingen vi nå legger opp til, vil også danne grunnlag for mange arbeidsplasser i distriktene. Foredling av bi- og restprodukter er i ferd med å bli en stor næring. Her ligger det enorme muligheter for primærnæringene og for utvikling av industri, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Les også: Fisk og sjømat gir verdier

Tirsdag besøkte hun Marine Bioproducts fabrikk på Sotra – Biomega på Skaganeset utenfor Bergen. Fabrikken har spesialisert seg på foredling av fiskeavfall, eller som bedriften kaller det: Restråstoff. I dag går råstoffet til blant annet dyrefôr, kosmetikk og medisin. Marine Bioproducts har 24 ansatte på fabrikken, som omsetter for 100 millioner kroner i året. Fabrikken er imidlertid bygget for det dobbelte av dagens produksjon. Potensialet anses som stort.

Kommunaldepartementet vil i år bidra med rundt 20 millioner kroner til Innovasjon Norge til oppstart av såkalte bioraffineringsprogrammer. Her ligger ulike tiltak for å utvikle ny industri innen avansert foredling av bio- og restprodukter fra skogbruk, jordbruk, fiskeri- og havbruksnæringen.

– Vi vil være med og dra i gang denne satsingen. Små og mellomstore bedrifter over hele landet kan få nye veier å gå for å øke sin inntjening. Alle de involverte sektorene er svært viktige for utviklingen av næringslivet i distrikts-Norge, sier Navarsete.

– Les også: Fornybar energi er pop

Divisjonsdirektør Per Niederbach i Innovasjon Norge tror på positive ringvirkninger. Men om det blir noe snarlig maritimt eventyr, er han usikker på.

– Om man kan ta i bruk hele fisken, vil det bety ganske mye for den maritime industrien. Det samme gjelder innen treforedlingsindustrien: Skal man lykkes der, må man bruke hele stokken. Klarer man i tillegg å skape nye produkter, vil det bety nye arbeidsplasser, ny industri og et helt nytt eventyr – men veien dit er lang. De 20 millionene vi nå får, kan brukes til å støtte en del utviklingsprosjekter. Men investorer må se mulighetene. Om de vil satse på dette, gjenstår å se, sier han til ANB.

– Samarbeid med næringslivet er helt essensielt om vi skal lykkes. Det er private aktører som vil drive satsingen framover og som må stå for finansieringen. Men Innovasjon Norge er med og sørger or utvikling, sier Navarsete.(ANB)

Annonse
Annonse