JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover unge ingeniørjobb

Norsk Industri lover nå to jobber til hver nyutdannet ingeniør, for å dekke det enorme ingeniør-behovet.

anders.sandbu@anb.no

– Navs egne undersøkelser viser at det i dag mangler 9.000 ingeniører i Norge, men våre bedrifter mener tallene er underestimerte. Bedriftene melder om et stramt til meget stramt arbeidsmarked. Derfor har vi tatt initiativ til å styrke rekrutteringen til ingeniøryrket, forteller bransjesjef Gunnar Grini i Norsk Industri til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Jobb til alle

Snaut en uke før søknadsfristen for høyere utdanning går ut – mandag 15. april – kommer Norsk Industri derfor med et spesielt løfte til alle dem som ennå ikke har bestemt seg for en karrierevei.

– Industrien har et enormt behov for ingeniører. Derfor lover vi to jobber til hver nyutdannet ingeniør. Ingeniørene er viktige for at Norge skal kunne løse viktige utfordringer både på kort og lang sikt, fastslår Grini.

– Les også: Trenger tusenvis av fagfolk

Høyre-leder Erna Solberg uttalte tidligere i år at det trengs 16.000 flere ingeniører. Norges Ingeniør- og teknologiorganisasjons (NITO) undersøkelse for 2013, viser at 71 prosent av de spurte mener det er blitt vanskeligere å få tak i kvalifiserte ingeniører.

– Vi må øke interessen for realfag for å få flere søkere til ingeniørutdanningene, og samtidig jobbe for at det opprettes flere studieplasser, påpeker Grini.

Ønske vs behov

Norsk Industri har gjennomført en undersøkelse blant 1.000 norske ungdommer i alderen 15-18 år, med spørsmål om hva de aller helst vil bli. Undersøkelsen viser blant annet at:

- 10 prosent av landets ungdommer ønsker seg en jobb innen kunst og kultur. Men per dags dato finnes det kun 32 ledige jobber i denne sektoren.

- Nest mest populært blant de unge, er ingeniøryrker. 13 prosent vil jobbe som ingeniør, men samtidig er det 1.440 ledige jobber på Finn.no.

- Flest ledige jobber finnes innen olje, gass, offshore/onshore og maritim næring – i alt 1.863 jobber.

Grini påpeker at norske bedrifter har en utfordring ved at ikke alle fullfører utdanningen. Det er heller ikke nok studieplasser til alle som ønsker ingeniørutdanning. Nå må myndighetene følge opp med flere studieplasser og økt satsing på realfag, påpeker Grini.

– Les også: Kan få egen utdanning

– Må ut

Anne Tingelstad Wøien (Sp) i Stortingets utdanningskomité hilser Norsk Industris tiltak velkommen. Men hun understreker behovet for et mer synlig næringsliv ute i skolene.

– Jeg tror mange ungdommer ikke vet hva en ingeniør er. Og vi ser da heller ingen ingeniør-stands på yrkesmesser. Norsk Industri, og næringslivet generelt, må ut i ungdomsskolene og snakke med ungdommen. Når det gjelder realfagssatsing, tar det tid. Jeg mener det ikke hjelper med flere timer i matte hvis innholdet er feil. Vi må begynne å se mer på innholdet i skolen, sier hun.(ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse